Категории: Свят

Комбинация от лекарства дават нова надежда в борбата срещу Ковид

Реклама

Специалисти от цял свят търсят начин да открият най-ефективното лекарство или комбинация от лекарства, които могат да се противопоставят на коронавируса 

Международен екип от изследователи са комбинирали препаратите Цефарантин (CEP)  и Нелфинавир (NFV), лекарство, одобрено за лечение на ХИВ.  Резултатите показват, че терапията има висока ефективност срещу коронавируса.

Препаратът цефарантин не позволява на вируса да достигне до клетките, като му пречи да се свърже с протеин на клетъчната мембрана. Нелфинавирът пък възпрепятства вируса да се възпроизвежда вътре в клетката. Тъй като двете лекарства имат различни антивирусни механизми, използването им в комбинация може да бъде много ефективно при пациентите.

„В обобщение, нашата прогноза показва потенциалната антивирусна ефикасност на NFV и CEP и комбинираното им лечение, което улеснява елиминирането на SARS-CoV-2“, пишат авторите. Изследването е публикувано в списанието iScience.

При провеждане на изследването авторите са създали система за скрининг на лекарства, за да идентифицират съединения, които биха могли да предпазят клетките от ефектите на SARS-CoV-2 и да помогнат за контролиране на вирусна инфекция. Експерименталната система за скрининг използва клетки, наречени клетки VeroE6 / TMPRSS2, които са направени да бъдат заразени с SARS-CoV-2 и да го произвеждат.

„За да определим дали лекарството, което представлява интерес, може да помогне за борба с инфекцията от SARS-CoV-2, ние просто трябваше да изложим клетките VeroE6 / TMPRSS2 както на лекарството, така и на SARS-CoV-2 и след това да наблюдаваме дали присъствието на лекарството е попречило на вируса да зарази клетките “, обясни в изявление д-р Коичи Ваташи, кореспондент на изследването.

Компютърни модели показват, че комбинираната терапия с цефарантин и нелфинавир ускорява изчистването на вируса SARS-CoV-2 от белия дроб на пациента. Това може да стане за 4,9 дни. Предстоят още изпитвания на комбинацията между двата препарата, преди да започне да се прилага.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова

 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 36 минути

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 45 минути

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 47 минути

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 50 минути

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 53 минути

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди един час