Категории: Спонсорирани

Варненци могат да се ваксинират спокойно и безплатно в Delta Planet Mall (ВИДЕО)

Реклама

От днес в Delta Planet Mall е разположен временен ваксинационен кабинет, в който всички посетители имат възможност да се имунизират срещу COVID-19. За пръв път в страната търговски центрове във Варна се включват в имунизационната кампания. Тя се организира от Регионална здравна инспекция – Варна, като ваксинациите се извършват от лекари, професионалисти.

Имунизацията се извършва без предварителна регистрация.

Временният ваксинационен пункт е разположен на партерния етаж на търговския център, до Costa Coffee. Работното време на кабинета е от 11:00 до 18:00 часа всеки ден, в периода 08 – 13.06.2021 г. Реваксинацията се извършва в РЗИ-Варна. Ваксинацията става бързо и няма струпване на хора.

Имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание.

Delta Planet Mall предоставя безвъзмездно ваксинационния пункт и подкрепя кампанията за ваксиниране на варненци.

КАКВО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕМ ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19?

Всички ваксини, част от имунизационната кампания срещу COVID-19, са преминали успешно и трите фази на клиничните изпитвания. Те са разработени в съответствие със същите законови изисквания за фармацевтично качество, безопасност и ефикасност като другите лекарства. Ваксинирането дава индивидуална защита, но с постигането на високо имунизационно покритие сред населението разпространението на COVID-19 ще бъде ограничено.

С КОИ ВАКСИНИ МОГАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ ЖЕЛАЕЩИТЕ?

Желаещите да се имунизират могат да избират между ваксините на „Пфайзер“, „Модерна“, „Янсен“ и „Астра Зенека“

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19? 

Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии:

  • иРНК – тези ваксини обучават нашите клетки как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор ни предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. иРНК са ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, както и тази на CureVac, която към момента се оценява от EMA.
  • аденовирусни – след като бъде приложена, ваксината доставя в организма ни ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. „spike“ протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на AstraZeneca и на Janssen, както и руската Sputnik V, която към момента се разглежда от EMA.
  • антигенни – използва се антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такава е ваксината на Novavax, която понастоящем се оценява от EMA.

НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА СЕ ИЗСЛЕДВАМЕ ЗА COVID-19 ПРЕДИ ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ? 

Не, ако нямате симптоми, не е необходимо да се изследвате преди ваксинация.

ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ВНИМАТЕЛНИ, ЗАЩОТО В ОБЩЕСТВЕНОТО ПРОСТРАНСТВО ВСЕ ПО-ЧЕСТО СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА НЕВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВАКСИНИТЕ. ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ ПОДРИВА ДОВЕРИЕТО В ИМУНИЗАЦИОННИЯ ПРОЦЕС И В ПОЛЗАТА, КОЯТО ВАКСИНИТЕ НОСЯТ. ТАКА ЛИ Е?

Науката е категорична, че ваксините срещу COVID-19 са безвредни и безопасни – те нямат общо с мрежата за пренос на данни 5G; не водят до безплодие; не променят човешкото ДНК; не заразяват с коронавирус; чрез ваксинация не се поставя чип в тялото на човека. За да направят гражданите своя информиран избор, е важно да ползват достоверни източници и да бъдат критични към всичко, което четат в социалните мрежи и в интернет пространството. Достоверни източници на информация са: Световната здравна организация, Европейската комисия, Европейската агенция по лекарствата, Европейският център за контрол и превенция на заболяванията, Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националният център по заразни и паразитни болести и т.н.

АКО ТРЯБВА ДА ОБОРИМ МИТОВЕТЕ: 

  1. Не е вярно, че ваксините срещу COVID-19 не са безопасни, защото бяха разработени прекалено бързо. Преди одобрение всички ваксини в ЕС се оценяват по същите високи стандарти като всяко друго лекарство. Това важи и за одобрените до момента ваксини срещу COVID-19.
  2. Не е вярно, че ваксината срещу COVID-19 има сериозни странични ефекти. Най-често странични ефекти се появяват веднага след ваксинацията и включват отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Тези симптоми показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса.
  3. Не е вярно, че ваксините срещу COVID-19 водят до безплодие.

СРЕД НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИТЕ ОТ ГРАЖДАНИТЕ ВЪПРОСИ ОТНОСНО ВАКСИНИТЕ Е ТОЗИ ЗА НЕЖЕЛАНИТЕ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ СЛЕД ИМУНИЗАЦИЯ. ИМА ЛИ МЯСТО ЗА ПРИТЕСНЕНИЕ?

Хората не трябва да се притесняват, защото тези реакции са нормални и преминават бързо. Такива са отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Обикновено те се появяват веднага след ваксинацията и преминават за часове. Симптомите са очаквани и показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса. Такива реакции обаче не са задължителни – голяма част от ваксинираните не проявяват никаква симптоматика след имунизация.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Идва ли „циганско лято“. Скоро ще се радваме на 30 градуса

В неделя и в началото на следващата седмица ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове…

преди 28 минути

В България е открит радиоактивен изотоп от ГДБОП и ДАНС

Пластини със съдържание на радиоактивен изотоп са иззети при специализирана полицейска операция, проведена от екипи…

преди 2 часа

Старт на дългия уикенд. Добри новини за времето

Както вече стана ясно, този месец има два дълги уикенда. Единия вече мина, а другия…

преди 2 часа

Рано в неделя спират тока в този район на Варна

На 22.09.2024 г. В периода 7:00 ч. до 16:00 ч. Поради профилактика на съоръженията за…

преди 2 часа

Извънредно пътуване на премиерът Главчев до САЩ

Министър-председателят Димитър Главчев заминава за Съединените американски щати, където ще участва в Срещата на върха…

преди 2 часа

Пригответе се за облачно време по Черноморието тази събота

Според прогнозата на НИМХ днес по Черноморието ще има значителна облачност, но въпреки това дъжд…

преди 4 часа