Категории: България

Военният министър: Няма сигнал от пилота, внезапно е изчезнал от радарите (ОБНОВЕНА)

Реклама

По думите на Георги Панайотов всичката налична техника е включена в търсенето на пилота

Продължава издирването на пилота, управлявал изчезналия от радарите изтребител МиГ-29 край Шабла. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов пред bTV.

„Всичко, с което разполагаме, е включено в операцията по търсене и спасяване на пилота. Няма сигнал от него, внезапно е изчезнал от радарите“, каза Панайотов и добави, че в момента се уточнява дали пилотът е катапултирал.

Военен самолет „МиГ“ на българската армия е паднал край Шабла

Той обясни, че изтребителят е бил сам, изпълнявал е задача в рамките на учението „Шабла 21 “ – стрелял е по цел. Служебният министър на отбраната заяви, че не иска да спекулира с възможните причини за инцидента и иска да станат ясни фактите, преди да коментира.

„В района на инцидента има две фрегати, един миночистач, на неговия борд има уред за измерване на дълбочината и съответно за търсене на останки от машината. Все още не е локализирана. Участват и хеликоптери от ВВС и ВМС, включително и дрон“, обясни ресорният министър.

Панайотов посочи, че тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено след инцидента.

Технически проблем или грешка на пилота може да са възможните причини за инцидента смята бившият военен министър Тодор Тагарев.

„Причините за инцидента могат да бъдат от технически характер, тъй като изтребителите, с които разполагаме, са на повече от 30 години, а поддръжката им е трудна“, обясни Тагарев.

„Изпълнението на задача в морски условия е по-сложно, отколкото над сушата. Има случаи в миналото за загуба на ориентация на пилота. С тази стара техника той няма възможност да използва съвременни средства за навигация и управление за избягване на сблъсък. Това също е едно възможно обяснение“, обясни Тагарев.

Към 10 часа е била намерена спасителната жилетка на пилота на падналия самолет. Това съобщи за Нова телевизия военният министър на отбраната Георги Панайотов. Той добави, че въпреки малките шансове пилотът да бъде намерен жив, спасителната акция продължава.

Министърът добави, че жилетката е открита в морето. Тялото липсва. Почти със 100% сигурност машината е паднала в Черно море, добави той. Състоянието на самолета е било добро и е позволявало безроблемната му експлоатация.

По публикацията работи Снежина Раева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 4 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 4 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 4 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 6 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 7 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 7 часа