in

Държавният архив във Варна връчи 3 награди за Международния ден на архивите

снимка: Facebook

Днес Държавният архив във Варна отбелязва Международния ден на архивите. Връчват три награди – „дарител на година“, „читател на годината“ и „приятел на годината“ 

За втора поредна година Недялко Димитров Илиев бе дарен с грамота за читател на годината с изключителните 101 посещения (предвид ограниченията и мерките прилагани в условията на епидемична обстановка) и ползвани 95 а.е.
На Пламена Димитрова – Рачева, директор на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, която с цялостната си дейност през годините допринесе за популяризиране на ДА – Варна и ДАА, чрез организиране на изложби и публични мероприятия, бе връчена грамота за „Приятел на ОДА – Варна за 2020 г.“
За най-ценно документално дарение в ОДА – Варна през 2020 г. бе избрано дарението на доц. д-р Георги Русев Маринов. През 2019 и 2020 г. той дари безвъзмездно лични документи, заведени като личен фонд с № 1700 и обработени през 2021 г.
Доц. Д-р Русев, бе възпрепятстван да присъства на тържеството. Ето част от поздравителния адрес, който изпрати по случая:
„Уважаеми г-н Владимиров,
Като благодаря още веднъж на Вас и на ръководения от Вас колектив за всичко описано по-горе, пожелавам на “ДЪРЖАВЕН АРХИВ ВАРНА” все така упорито и всеотдайно да увеличава и популяризира архивното богатство на Варна и региона!“
Г-н Илиев подари на Държавен архив – Варна последната си книга „Варненски страж“ и сподели трогателни спомени от написването ѝ, свързани с работата му в архива.
Г-жа Пламена Рачева предостави на ДА – Варна изключително ценен каталог от изложбата „Григорий Маркович Лебский“, в който освен картините на художника са показани и едни от малкото запазени документи за живота му, съхранявани в държавните архиви.
След официалната част гостите на тържеството се запознаха с част от оригиналните документи, свързани със 100 годишнината от обявяването на Варна за „специален курортен кът“.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.