in

Подробности за инцидента с българския пилот, паднал с „МиГ-29“ край Шабла: Намериха жилетката му

Снимка: Pixabay

Военната прокуратура ще даде брифинг в 12ч. днес във връзка с инцидента с български военен самолет, случил се по време на учение

Към 10 часа е била намерена спасителната жилетка на пилота на падналия самолет. Това съобщи за NOVA военният министър на отбраната Георги Панайотов. Той добави, че въпреки малките шансове пилотът да бъде намерен жив, спасителната акция продължава. Министърът добави, че жилетката е открита в морето. Тялото липсва.

„Почти със 100% сигурност машината е паднала в Черно море“, добави той.

Състоянието на самолета е било добро и е позволявало безпроблемната му експлоатация.

Знае се кой е районът, където е паднал пилотът, управлявал изтребител „МиГ29“. Няма информация дали пилотът е катапултирал, допълни той.

Каракачанов: Не става въпрос за техническа неизправност на падналия изтребител МиГ-29

„Когато се случи подобен инцидент, обикновено пилотът предприема действия. Той се катапултира. Нямаме информация пилотът да се е катапултирал. Освен това катапултът, след като бъде задействан, се задейства един радиосигнал и той излъчва едни радиосигнали, за да бъде локализиран, да бъде открит по радар, да могат да го намерят къде е. Не се прихващат такива сигнали от катапулта. Това означава, че е станало нещо внезапно, тъй като пилотът, тъй като е бил опитен пилот, той знае ,че трябва да информира, трябва да докладва за катапултиране. Не е докладвал за такова нещо, не е търсил радиовръзка с базата. Значи се е случило нещо внезапно“, каза той пред БНР.

Припомняме, че изтребител „МиГ-29“ е паднал тази нощ край Шабла по време на военно учение. Радиовръзката с машината е изгубена към 00:45, когато самолетът е изчезнал от радара. В момента тече операция по издирването на пилота. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

По публикацията работи Снежина Раева

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.