in

Премиерът от Варна: Надеждите ни за майор Терзиев не са големи, но продължаваме издирването (ВИДЕО)

кадър: "Нова Варна"

Служебният премиер Стефан Янев даде брифинг във Варна, на който разкри повече информация за изчезналия в Черно море майор Валентин Терзиев.

„Един наш самолет МиГ-29 по време на изпълнение на задача е изгубил връзка с радарното покритие. В момента спасителните и издирвателните операции продължават. За съжаление, предвид времето, което е минало от часа на инцидента и всички налични данни по отношение на температура на водата и течение, независимо колко е здрав организма на човек, надеждите за намирането на нашия пилот, на нашия войн, не са големи. Независимо от това операциите продължават. До края на деня ще бъде взето решение как точно да продължи този тип операция“, обясни Янев като допълни, че към момента са намерени вещи и материали, които ще бъдат изследвани.

„Черната кутиоя на самолета все още не е намерена и операцията ще продължи и утре с използване на специализирана техника и водолазни групи, тъй като едно от местата, на които се предполага, че може да бъдат останките от самолета, е на доста голяма дълбочина, може би от порядъка на 70 м.“, заяви още премиерът.

По думите му е възможно да участват и съюзни сили, който са специализирани в това отношение. Всичко, което трявба да бъде направено, е организирано от щаба на Военноморския флот и издирвателните операции ще продължат докато е необходимо.

„По време на полета, самолетът е изпълнявал задача по светеща цел. Тя се е отворила, но за съжаление нещо в нея се е объркало и тя е тръгнала да пада с по-висока вертикална скорост. Това е наложило допълнителен маньовър от страна на пилота и при извършването му той е поразил целта. Това е заснето от друг самолет. Малко след като майор Терзиев е поразил целта и е докладвал за това, връзката е била прекратена. Физическото му състояние е било добро, тъй като преди това той е имал друг полет със сходна задача и сходно изпълнение“, обясни служебният премиер.

„Майор Терзиев е пилот I клас, изключително подготвен. Досега не е имал никакви забележки“, каза още Янев.

Учението в Шабла е прекратено. Продължава издирването на останките на самолета. Всички възможни средства на Военноморските сили са в района.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.