Категории: Варна

От кварцовия пясък до стъклото: Как се случва магията, говори Денко Калчев (ВИДЕО)

Реклама

Днес гост в предаването „По пладне“ беше собственикът на фирма „ИНХОМ“ и съучредител на Фондация „Белославско стъкло“ Данко Калчев. 

„Роден съм в град Белослав в род, който има 250-годишна история от създаването на селото, когато то се е казвало Крушево. Майка ми 40 години е градила порцеланови и стъклени изделия. Стъклото, което не се среща в природата, а само с намесата на човека, може да има този блясък и тази магия“, разказа Данко Калчев.

„През 1997 г. с мои двама приятели и съпругата ми взехме един спрял цех и решихме да възстановим произвовдстото му. Ние бяхме едни от първите, които получиха банков кредит за кешово купуване на предприятие. Това не е приватизация, а кешова покупка“, каза още г-н Калчев.

„Към момента през лятото топим стъкло само със слънчева енергия. Всичко друго, което създаваме като иновативни пилотни проекти, е с автономно захранване Ние сме зелено предприятие, защото и продуктите, които произвеждаме са базирани на отпадъчно стъкло, което от един материал превръщаме в друг по-важен ресурс. Доверихме се на слънцето, а не на чуждестранните доставки на природен газ“, заяви Данко Калчев.

Г-н Калчев обясни, че България влиза в първата десятка, тъй като на територията на страната има три мощни стъкларски завода с много съвременно оборудване с висока производителност. По думите му в България я има суровината – кварцов пясък, калцинирана сода.

„Предприятието е възникнало през 1893 г. в Белослав, тъй като тук го има главния източник – кварцовия пясък. В него има силициеви съединения. Това са частиците, които създават магията на стъклото. Суровините се смесват, поставят се в пещен агрегат. Когато стъклото се нагрее до 1400-1500 градуса то вече е готово да започне да се формува. След това имаме робот, който взема това стъкло и го подава към съответната машина за формуване на изделието. В момента показваме най-вече на децата какъв е процесът на изработката на стъкло“, обясни Денко Калчев.

„В момента ние сме запазили производството на флакони, малки бутилки и специални големи бутилки. Най-същественото за нас е, че произвеждаме иновативна екологична стъклена арматура, която замества металната в строителството. Таква арматура е вложена в два от автомобилите тунели на новия бул. Левски. Заедно с това, с БАН разработихме от отпадъчно стъкло стъклени гранули, с които в момента се експериментира с военни цели. С преподаватели от Висшия институт в Бургас предстои да пуснем инсталация за производство на стъклени сфери, които да се влагат в боите, за да може вечерно време маркировката да свети“, разкри собственикът на „ИНХОМ“

Гледайте целия разговор с Данко Калчев във видеото:

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Диан Иванов: Информацията за спиране на „Синята зона“ във Варна е спекулация

Диан Иванов: Във връзка с разпространена невярна информация за спиране работата на "Синята зона" във…

преди 4 часа

Карлос Насар обяви: Ще направя всичко възможно да запазя Федерацията по вдигане на тежести

По-рано днес Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) обяви фалит заради големите задължения. Карлос…

преди 6 часа

Български полицаи простреляха румънец, опитал да премине река Дунав в каруца

Стана ясно, че мъж от село Телеорман е бил прострелян и е в тежко състояние.…

преди 7 часа

Александър Лукашенко: Ако поляците се опитат да откъснат Западна Украйна, ще окажем помощ на украинците

Според беларуския президент в центъра на претенциите на Полша е желанието ѝ да откъсне Западна…

преди 7 часа

Силни магнитни бури връхлитат Земята до края на месеца

Силна магнитна буря се очаква в следващите дни. Причината е мощно слънчево изригване, което се…

преди 7 часа

Диетолог обяви кои са храните, които съкращават живота

Диетологът Лиза Афинская обясни кои са най-опасните храни, които са вредни за продължителността на живота.…

преди 7 часа