in

Министерски съвет реши: Изпращат 30 000 ученици на безплатна почивка (ВИДЕО)

Снимка: Pixabay

С решение на Министерски съвет от днес беше приета програмата „Отново заедно“, която ще бъде реализирана в периода от 1 юли до 14 септември.  Тя е насочена към два субекта – туристичекия бизнес и учениците. Това съобщи на брифинг след заседание на Министерски съвет слъжебният министър на туризма Стела Балтова.

30 000 е броят на учениците, които ще отидат на безплатна почивка.

„Ще бъдат предоставени туристически пакети за ученици и придружаващите ги учители в рамките на 6 дни. На учениците ще бъдат предоставени различни възможности за участие в креативни събития, като посещение на музеи, арт събития и т.н. По този начин ще бъдат подпомогнати всички части на туристическия бизнес“, каза още Балтова.

„Държавното финансиране е на стойност 15 млн. лева и то ще финансира туристически пакети, които са на стойност 500 лева на ученик. Считаме, че една значителна част от учениците в страната ще могат да се възползват от тази програма“, допълни Балтова.

На брифинга стана ясно, че МОН ще включи в крайния текст на програмата примерни критерии, които педагогическите съвети да използват при подбора на участниците. Те са свързани с продължителността на дистанционното обучение, успеха в хода на обучението, здравният и социалният статус. Освен това, няма да бъде необходимо родителите да доплащат средства за почивката.

Кандидатстването по програмата ще става на два етапа.

„Първият етап е до 31 юли и ако останат свободни средства от 1 до 31 август”, коментира  министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Всяко училище ще избира само туроператорите. „Учебните заведения трябва да представят трима туроператори и критериите за избора си“, поясни Денков.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.