Категории: Варна

С почетни международни отличия удостоиха варненски професор от Военноморското училище

Реклама

Морският офицер и дългогодишен преподавател във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, капитан I ранг о.р. професор доктор на психологическите науки инженер Илия Петров Пеев получи почетни международни отличия. 

Проф. д.пс.н. Илия Пеев е роден на 13 юни 1948 година в китното борческо село Жребичко, Община Брацигово, Област Пазарджик. Заедно със съпругата му учителката Йорданка Радева Пеева отпразнуваха 73 рожден ден на морския учен сред почетна научна аудитория – Управтелния съвет на новоучредената във Варна Българска асоциация на професорите емеритус (БАПЕ) с председател професор д-р Димитър Ненов, д.м.н., която вече има своята две годишна история.

Незабравим момент от вълнуващото тържество беше удостояването на дългогодишния преподавател и изследовател професор Илия Пеев, пръв и единствен за сега доктор на психологическите науки в областта на морското образоване, Военноморските сили и Търговското корабоплаване в Република България, известен с научните си изследвания не само у нас, но и в чужбина, с високи почетни отличия на Руската Федерация.

След вълнуващото слово на московския академик Юрий Иванович Васюков, което очерта известните и високо ценени в Русия научни приноси на професор Илия Пеев в областта на морската наука, психологията, психотерапията, културологията и геополитиката, на рожденика бяха връчени два медала на Руската Федерация:

  1. Медал 75 години от Великата победа. Удостоверението за удостояването на професор Илия Пеев с почетния медал е подписано от Председателя на Руския комитет на ветераните от войните и военната служба армейски генерал Михаил Алексеевич Моисеев.
  2. Медал За борба с коронавируса. Удостоверението за удостояването на професор Илия Пеев с почетния медал е подписано от Председателя на Националния комитет за обществени награди при Правителството на Руската Федерация М. И. Ситников.

Високите почетни награди професор д.пс.н. Илия Пеев заслужи с десетки публикации на английски и руски език в руски реномирани научни издания, популярни медии, международни научни форуми.

Българската общественост е запозната с неговите остри публикации за защита на моряците в условията на пандемията COVID-19 и участието на професора в международни конгреси и симпозиуми.

На IX Световен конгрес по психотерапия 24-29 юни 2020 г. проведен онлайн в Москва и Санкт-Петербург, професор д.пс.н. Илия Пеев представи своите оригинални и уникални научни изследвания в доклада:

Пандемията COVID-19 като екзистенциална тревога и вик на душата от загубата на всички котви, свързващи ни с външния свят (интроспекция в нарушението на поведението при коронавируса чрез изобразителното изкуство и позитивната динамична психотерапия).

През 2020 година по време на XII-те Лазурски четения през 2020 г., посветени на професор Александър Фьодорович Лазурски (31.03.1874 – 27.02.1917) и 60-годишнината от основния труд на професор Мясищев Владимир Николаевич (1893-1973) „Личност и неврози”, професор д.пс.н. Илия Пеев представи уникален доклад:

Позитивната динамическа психотерапия като научна система от холистически възгледи за планетарното здраве на човечеството и за новия мироглед и устройството на света през XXI век.

Главният организатор на международния научен форум „Лазурски четения” е Международната асоциация „Позитивна динамическа психотерапия” в Санкт-Петербург с Президент професор д-р Владимир Юриевич Слабинский, д.м.н.

Професор д.пс.н. Илия Пеев е член на Редакционния съвет и Редакционната колегия на научното списание „Конструктивные педагогические заметки” – научно електронно мултидисциплинарно списание на ФГБОУ ВПО „Новосибирски държавен педагогически университет“ (Куйбишевски филиал).

Професор д.пс.н. Илия Пеев е удостоен със званието „Почетен професор” на Института по Позитивна динамическа психотерапия в Санкт-Петербург през 2017 г. Той е член и на Съвета на Директорите на Международната асоциация „Позитивна динамическа психотерапия” и член на Научния съвет на АНО ДПО „Петербургска школа по психотерапия и психология на отношенията”.

 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 3 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 3 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 3 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 3 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 3 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 3 часа