in

Генадий Атанасов: Няма нищо драматично в гласуването на нечия оставка. Никой не е застрахован, както и аз

колаж: "Нова Варна"

Във връзка с излязлата непотвърдена информация за течащи проверки в Община Варна и промените, които остават извън погледа на гражданите, медия „Нова Варна“ се свърза с един от заместник-председателите на Общински съвет – Варна и председател на ПК „Младежки дейности и спорт“ – Генадий Атанасов.

По ваша информация има ли текущи проверки в Община Варна и от кои институции и служби са?

Общински съвет – Варна и Общинската администрация са две отделни институции, но е видимо, че в Общината тече проверка, свързана основно с дейностите и действията на администрацията. Проверките са относно процедурите по обществените поръчки назад във времето и основно ситуацията с боклука, пропуснат е срокът за провеждането на процедурата и сме изпаднали в ситуация, че боклукът да се извозва директно на сметището в с. Въглен. При необходимостта от наложените европейски директиви той да минава през преработка от завода. Проверяващите логично са АДФИ и НАП. 

На последната сесия на Общински съвет-Варна беше отстранен Ваш колега от мястото на зам.-председател. В публичното пространство се коментира и кризата с боклука. Имат ли двете неща нещо общо и ако да, какво е то?

Беше внесено предложение за гласуване на оставката на Янко Станев. Предложението събра над половината от гласовете. Аз лично смятам, че това е един нормален политически акт, с който не е нужно да се драматизира и преекспонира. Няма нищо лично или обидно в това гласуване. Всеки упражни правото си на вот според собствените си политически разбирания. Въжможно е това да се случи на всеки един от нас, включително и на мен. Не намирам общо между кризата с боклука и оставката на г-н Станев. Той обаче е с по-голям опит и съответно има различно мнение.

Какво от развитието на Община Варна остава в страни от ушите и очите на хората. Кои са най-важните промени през последните няколко години във вашите ресори?

В контекста на по-буйната политическа атмосфера в национален аспект забелязвам по-сериозно дебатиране на проблемите и на местно ниво. Конкретно в поверения ми ресор успяхме да помогнем на голяма част от спортните клубове и продължаваме да търсим варианти за останалите. Беше одобрено и допълнителнението ми към предложението за промяна в наредбата, за което съм сигурен, че ще доведе до оптимизиране, по-голяма прозрачност и икономия на средства за Община Варна. 

В жълтите медии излизат доста спекулации относно вашето име. Как ще отговорите на лирическите творения, достойни за роман на Агата Кристи ?

Фалшивите новини и клеветите са сериозен проблем за цялото ни общество. Мисля, че е време държавата да вземе нужните мерки. В моя случай отдавна съм спрял да следя романа на Агата Кристи, но за сметка на това съм сезирал органите. Завел съм дело и търпеливо ще си изчакам момента, в който истината да победи.  

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.