Категории: България

ДАНС започва да проверява заведенията

Реклама

ДАНС започва проверки в баровете и ресторантите, а причината е съвсем различна от очакваната. Те ще следят дали заведенията имат изготвени антитерористични планове.

Оказва се, че собствениците на заведения е трябвало да изготвят такива още преди 4 години. Проверката предизвика недоволство сред бранша.

Заведенията са приравнени към гари, летища и национални стадиони заради изискването да имат антитерористични планове. Наредбата е от 2017 година, но първите проверки за наличието на такива са започнали едва наскоро. Според собствениците обаче това е още една допълнителна административна тежест, която те не приемат.

Според наредба, приета от Министерския съвет през 2017 година обаче, всяко заведение с капацитет над 200 места, трябва да има антитерористичен план. Мотивите – заплахите в последните години и нуждата от изработване на механизми за превенция по отношение на местата с голяма концентрация на хора.

Заведенията трябва да предоставят антитерористичния си план на местната администрация. Такъв трябва да имат и други обществени институции.

От Българска асоциация на заведенията са поискали среща с ДАНС и МВР. Надяват се на диалог и разбиране за отпадане на изискването сами да си пишат антитерористичните планове.

Предсрочните избори и смяната на властта забавят диалога между собствениците на заведения и отговорните институции. Дали ще се стигне до протести – тепърва предстои да разберем.

„Има един Закон за противодействие на тероризма от 2017 година. Към него има наредба, която гласи, че всякакви обществени места от над 5000 квадратни метра и с над 200 места за посетители, трябва да има такъв антитерористичен план. Ние недоумяваме как за пореден път държавата абдикира от задълженията си и ни ги вменява на нас. Ние не сме полицаи и няма как да следим кой пуши в заведенията, кой е терорист и кой не”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на „Сдружението на заведенията в България” Емил Коларов.

По думите му глобите в тази наредба са доста солени. За физическите лица те са между 300 и 1000 лева, за лицето, назначено да отговаря за спазването на антитерористичните мерки те са между 1000 и 5000 лева, а за юридическите лица те са между 3000 и 10 000 лева.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

В България е открит радиоактивен изотоп от ГДБОП и ДАНС

Пластини със съдържание на радиоактивен изотоп са иззети при специализирана полицейска операция, проведена от екипи…

преди 37 минути

Старт на дългия уикенд. Добри новини за времето

Както вече стана ясно, този месец има два дълги уикенда. Единия вече мина, а другия…

преди 43 минути

Рано в неделя спират тока в този район на Варна

На 22.09.2024 г. В периода 7:00 ч. до 16:00 ч. Поради профилактика на съоръженията за…

преди 50 минути

Извънредно пътуване на премиерът Главчев до САЩ

Министър-председателят Димитър Главчев заминава за Съединените американски щати, където ще участва в Срещата на върха…

преди 56 минути

Пригответе се за облачно време по Черноморието тази събота

Според прогнозата на НИМХ днес по Черноморието ще има значителна облачност, но въпреки това дъжд…

преди 3 часа

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 17 часа