Категории: Любопитно

Опасно море: Как да се спасим при мъртво течение? (ВИДЕО)

Реклама

В понеделник двама души се удавиха край Равда и Поморие. Днес е Илинден – денят, в който според народното поверие, морето взима най-много жертви. Спасителите предупреждават за мъртво вълнение в момента. Как да се спасим, ако попаднем в него?

„Морето се обърна по-рано тази година. Когато застанете на брега, усещате как водата ви дърпа. Моят съвет е хората да влизат бавно във водата”, каза в ефира на „Здравей, България“ спасителят Петър Русев.

Поредна жертва на морето: Млад мъж се удави в Бургас

Как да познаем мъртвото течение и как да действаме, ако попаднем в него?

Празното и спокойно пространство между вълните всъщност е мъртвото вълнение. Това е много силно течение, което няма да ви позволи да се върнете на брега, а ще ви завлече доста навътре в морето.

Когато човек влезе във водата до колене, при връщащата вълна се губи пясъкът под краката. Това значи, че морето дърпа, течението направо ни вкарва навътре“, обяснява Петър Русев.

За да излезете от мъртвото течение, не трябва да се съпротивлявате, а да следвате едно просто правило, което може да ви помогне да излезете от прегръдката на водата и да стъпите отново на суша. Не трябва да се паникьосвате и да се борите с мъртвото вълнение. Тo „действа“ на около 100 метра от брега – това е и разстоянието, на което обикновено може да ви отдалечи.

След като усетите, че силата му намалява, започнете да плувате успоредно на брега. В момента, в който можете да го направите и водата не ви връща обратно, насочете се право към плажа, използвайки вълните за помощ.

„Моят съвет е да се влиза бавно във водата, максимум до кръста. Хубаво е човек, когато реши да се къпе на плажа, да не е сам във водата, по-добре да е в група. Другото важно нещо е, хората да се къпят през работното време на спасителните служби. Съветвам хората да не употребяват алкохол. След алкохол не бива да се влиза във водата минимум 8 часа. След обилно хранене – минимум 2″, казва Русев.

„Ако попадне в мъртво вълнение, първото е да не се паникьосва. Да се обърне по гръб, защото човешкото тяло има плаваемост и да почне да маха и да вика за помощ. Следващото, което може да направи, е с леки движения на ръцете и на краката да се опита да излезе към брега. Затова е добре да е в група. Да има 2-3 души на брега и когато няма спасител на плажа, да се обадят на телефон 112“, дава съвет Русев.

Колаж: „Нова Варна“

Жена се удави край Централния плаж във Варна

По публикацията работи Снежина Раева 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 2 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 2 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 2 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 4 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 4 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 5 часа