Категории: България

Проф. Ива Христова: Очаква се увеличение на случаите на Covid през следващите дни

Реклама

Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова заяви, че вече сме навлезли в четвърта вълна на коронавируса

„Вече се намираме в четвъртата вълна на вируса. Заболеваемостта се повишава с около 10 % и това е една устойчива тенденция. В подножието сме на тази вълна, но очакваме повишение на заболелите през следващите дни“, това заяви проф. Христова в ефира на БТВ.

„Това повишение и тази устойчивост на тенденцията показва, че ще имаме над 1000 заболели още преди края на август. Това на голяма степен се дължи на широкото разпространение на Делта варианта“, заяви още тя.

Тя добави, че ако през края на юни и в началото на юли около 63% от новите случаи са били на доминиращия тогава „Алфа“ вариант то в момента около 90% се дължат на новия индийски щам на вируса.

Проф. Христова обясни, че най-силно изложени на риск от зараза с Делта варианта са хората, които не са ваксинирани, както и тези които не са преболедували вируса. Но има една част от пребуледувалите, които са прекарали вируса с леки симптоми, при които имунитета е слаб. При тях  има вероятност от повторно заразяване с Ковид.

Тя обаче увери, че ваксините предпазват срещу „Делта“ мутацията на COVID-19, макар и в по-малък процент Според нея вероятно ще се наложи потавянето на трета доза, макар и все още да няма единно мнение на здравните експерти по този въпрос.

„Няма нужда да чакаме разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Решението е политическо, защото трябва да се застане с ресурса на държавата зад едно такова решение, но то трябва да бъде и експертно мотивирано“, заяви тя.

„Наблюдаваното изтегляне на заболевамеостта към по-младите възрастови групи се дължи на факта, че по-голям процент от възрастното население вече е ваксинирано, а освен това то е било и по-дисциплинирано в спазването на ограничителните мерки досега“, каза още проф. Христова.

По публикацията работи: Ралица Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 13 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 13 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 13 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 14 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 14 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 14 часа