Категории: Варна

Огромни хвърчила ще изпъстрят небето над плажа в Аспарухово (СНИМКИ)

Реклама

За поредна година на плажа в кв. Аспарухово на 21 и 22 август ще се проведе фестивалът „Въздушни чудеса“. Той привлича многобройни гости от страната чужбина. 

Организатор на събитието е Клуб „Асто“ с подкрепата на Община Варна чрез фонд “Култура“.

Фестивал на хвърчилата „Въздушни чудеса“ е едно от любимите на малки и големи емблематични събития в морската столица – атракция за хилядите жители и гости на града в разгара на лятото. С всяка изминала година фестивалът се разраства и става все по-атрактивен и успешен, а със своя международен характер това новаторско и пъстро културно събитие допринася за изграждането на специфичния облик на града.

През август 2021 г. фестивалът отбелязва деветата си годишнина, като двата фестивални дни във Варна (21 и 22 август, плаж Аспарухово) ще бъдат последвани от демонстрации на хвърчила в Приморско (25 -26 август, плаж ММЦ-Приморско), Варвара (27 август), Синеморец (28 – 29 август, плаж Велека) и Шабла (4 -6 септември). По този начин фестивалът ще обхване различни локации на българското Черноморие и ще продължи цели 2 седмици.

Основен акцент на събитието са демонстрациите на международните кайт клубове, които представят своите уникални модели хвърчила, често достигащи впечатляващи размери, състезанията с управляеми модели хвърчила и детските работилници, където малчуганите изявяват  талантите си и се забавляват. От 10.00 до 18.00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително атрактивните за децата обемни модели на различни животни – мече, тигър, октопод, калинки, риби и много други. Очакваме да станем свидетели и на майсторско управление на спортни хвърчила – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. Парадът ще бъде съпътстван от приятна музика и други забавления за малки и големи.

Всяко издание на фестивала отправя различни послания, както рекламни, така и обществено значими, като например такива, свързани с чистотата на околната среда, опазването на застрашени видове птици и природата като цяло. Провеждат се арт ателиета и работилници за детско творчество на теми, свързани с летенето, вятъра и опазването на природата. Тази година отново гости на фестивала ще бъдат активисти от „Грийнпийс“- България, които ще представят каузата си за опазване на живота в морето и застрашените водни обитатели. 

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър
Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Лесна рецепта за вкусен ябълкoв щpудeл през есента

Щруделът е много вкусен и сезонен десерт. Предлагаме ви лесна и вкусна рецепта. Пълнeжът ce…

преди 13 часа

Зеленски: Тръмп ще е на наша страна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в излъчено интервю за телевизия „Фокс нюз“ (Fox News), че…

преди 13 часа

Сезонът на камбите започва: Как да си ги приготвим за зимата

Камбите са едни от най-често срещаните зеленчуци по пазарите в България през есента. Те са…

преди 13 часа

Морето е пълно с чернокоп. Каква е цената на пазара

На пазара в Каварна е пълно с чернокоп. Има различни големини и на различни цени.…

преди 13 часа

Как да се борим с есенната депресия

Ако забележите драстични промени в настроението си през определени периоди от годината, може да имате…

преди 14 часа

Земетресение удари Централна Калифорния

Стана ясно, че земетресение с магнитуд 4,2 разлюля част от Централна Калифорния, съобщи Геофизичният институт…

преди 14 часа