Категории: Варна

Общински съветник търси обяснение: „Завладяха“ ли дървеници дом за стари хора във Варна?

Реклама

Роднини на настанено лице в общинския дом за стари хора „Гергана“ във Варна са сигнализирали общинския съветник Мария Тодорова за нечовешки условия в дома. Според сигнала там има дървеници, които се „хранят“ безпощадно с настанените възрастни мъже и жени.

Това обяви Мария Тодорова в официалната си Фейсбук страница. Вследствие на подадения от нея сигнал, директорът на социална дирекция Таня Василева е предприела спешни мерки.

„Въпреки това питам кмета Иван Портних осъществява ли законовите си контролни задължения върху социалните услуги в дома, финансирани с публични средства?“, пише Мария Тодорова във Фейсбук.

Тя е изпратила запитване до кмета на Варна Иван Портних. Публикуваме текста без редакторска намеса:

Вчера, 09.08.2021 г., в качеството ми на общински съветник и член на ПК „Социални дейности и жилищна политика“ бях сезирана с казус, касаещ Комплекса за социални услуги „Гергана“, в който се предоставят две социални услуги – за възрастни хора и за пълнолетни лица с физически увреждания. 

От представения ми снимков и видеоматериал се установяват условия на „грижа“ за настанените в социалното заведение потребители на социалните услуги – възрастни и тежко болни (лежащо болни), несъвместими не само с изискванията на закона, категорично изразяващи безотговорност на персонала, но и всъщност може би осъществяващи престъпни състави от Наказателния кодекс. Материалите визуализират сцени със зверски нахапвания на възрастни хора, но особено тежко и нечовешко е положението при безпомощните и лежащо болни лица. Има кадри на черни инсекти върху белите стени, което предполага, че ситуацията е от продължително време заради размножаването на насекомите.

Предвид разпространената информация и очакваните проверки по случая, бях предупредена, че управителят на заведението е организирала в спешен порядък почистване на сградата още същия ден – 09.08.2021.г (понеделник).

С оглед опасността за здравето, а в някои случаи е възможно застрашен да е и животът на възрастните хора, настанени в дом „Гергена“, правя следното питане:

1. Като задължено лице по смисъла на чл. 25, an. 2, т. 5 от ЗСУ да управлявате предоставянето на социалните услуги на територирята на общината, финансирани със средства от държавния и общинския бюджет, за периода от 01.01.2021 г.  до настоящия момент колко проверки, включително и на качеството на изпълняваните социални услуги в КСУ „Гергана” са правени от Вас и администрацията Ви или от други органи, ако имате информация за такива, респ., ако такива са правени, какви са резултатите от тях, за което моля да ми бъдат предоставени документи.

2. Има ли при Вас постъпил сигнал относно текущия казус с дървеници и/или други инсекти в заведението, поставящи под сериозна опасност здравето и живота на потребителите на социалните услуги и, ако да, какви мерки взехте и кога?

В качеството Ви на лице, отговарящо за спазване на стандартите за качество на социалните услуги на територията на община Варна, финансирани със средства от държавния и общинския бюджет, Ви сезирам и настоявам да разпоредите извършването на незабавна проверка и пълно разследване на текущия проблем с наличието на застрашаваща живота и здравето на настанените потребители в КСУ „Гергана“ популация от инсекти, съобразено и с факта, че случващото се най-малкото променя качеството на живот на лицата предвид последиците свързани със затрудненията от медицински и психологически характер.

Като член на ПК „Социални дейности и жилищна политика“ в Общински съвет Варна заявявам желанието си да се включа в комисия за разследване на казуса.

Настоявам и за вземане на спешни мерки за възстановяване на здравето на пострадалите лица, задължаване на управителя на социалното заведение да осъществи пълна дезинфекция на сградите и да вземе други относими мерки за препятстване на последващи подобни случаи.

При установени виновно извършени нарушения да бъдат осъществени законовите процедури за търсене на отговорност от съответните лица.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Лесна рецепта за вкусен ябълкoв щpудeл през есента

Щруделът е много вкусен и сезонен десерт. Предлагаме ви лесна и вкусна рецепта. Пълнeжът ce…

преди 13 часа

Зеленски: Тръмп ще е на наша страна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в излъчено интервю за телевизия „Фокс нюз“ (Fox News), че…

преди 13 часа

Сезонът на камбите започва: Как да си ги приготвим за зимата

Камбите са едни от най-често срещаните зеленчуци по пазарите в България през есента. Те са…

преди 13 часа

Морето е пълно с чернокоп. Каква е цената на пазара

На пазара в Каварна е пълно с чернокоп. Има различни големини и на различни цени.…

преди 13 часа

Как да се борим с есенната депресия

Ако забележите драстични промени в настроението си през определени периоди от годината, може да имате…

преди 14 часа

Земетресение удари Централна Калифорния

Стана ясно, че земетресение с магнитуд 4,2 разлюля част от Централна Калифорния, съобщи Геофизичният институт…

преди 14 часа