in

След акция на ГДБОП в Добрич: Откриха над 1600 културни ценности, укривани в тайници (СНИМКИ)

Снимка: МВР

Специализирана полицейска операция е проведена на територията на Добрич и Варна на 17-ти август.

Действията са осъществени от служители на сектор „Трафик на културни ценности“ в ГДБОП и колегите им от СБОП – Добрич и Силистра и Специализираната прокуратура.

В района на Добрич са задържани четирима участници в престъпна група, занимавала се с държане и продажба на предмети с културно-историческа стойност. В хода на действията по разследването в жилищата на задържаните, както и в обменно бюро в областния град, са намерени и иззети над 1600 предмета с видими белези на движими културни ценности. Част от предметите били открити в специални направени тайници за тяхното укриване.

Със съдействието на експерти към Национален исторически музей изследваните предмети са определени като движими културни ценности от различни епохи. Сред тях е и т.нар. находка монети от “Средновековието”, както и златни монети.

След извършените процесуално-следствени действия с постановление на Специализираната прокуратура са повдигнати обвинения на четирима участници в престъпната група за престъпление по чл. 321 и чл. 278а от НК, като са им взети мерки за неотклонение гаранция в пари.

Снимка: МВР
Снимка: МВР
Снимка: МВР

Снимка: МВР

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.