in

Откриха начин за намаляване на разпространението на Covid 19

Снимка: Pixabay

Руски учени от Южноуралския държавен университет откриха начин как да намалят разпространението на коронавируса

Специалистите проведоха  хидродинамично изследване на разпространението на респираторни вируси в затворено пространство. Според тях новите данни ще помогнат за предотвратяване разпространението на COVID-19 и други вирусни инфекции в класните стаи и на работните места. Резултатите от изследването са публикувани в „Journal of Hazardous Materials“, съобщават от Риа Новости.

Респираторните вирусни инфекции се предават от човек на човек главно по въздушно-капков път по време на директен или индиректен контакт. Поради циркулацията на въздуха, поддържането на разстояние в затворени пространства не винаги предпазва от вируси. Следователно правилното поставяне на преградите е един от най – ефективните начини за намаляване на разпространението на респираторни вируси в затворени пространства.

Университетски учен е провел проучване за изчислителна флуидна динамика, за да анализира движението на капчиците във въздуха и да определи ефективното поставяне на прегради за защита на хората в една стая.

„Използваният метод на CFD включва комбинация от компютърни програми и кодове за симулиране на различни физични и химични процеси. Този метод се използва в почти всички области на науката, както и в самия CFD – от свръхзвукова авиация до биоенергия с възможно най -голяма точност. „

Според изследователя чрез изследваните данни, получени по метода на изчислителна динамика на флуидите, компаниите ще могат да поддържат обичайния ритъм на работа и да избягват карантинните мерки по време на неблагоприятни епидемиологични ситуации.

„Товаизследване дава основание за подробно проучване на различни сценарии от теоретична и практическа гледна точка. Планираме сътрудничество на национално и международно ниво“, каза ученият.

В бъдеще, въз основа на хидродинамични изследвания, учените ще разработят стандартни инструкции, които ще позволят на офисите, гарите, летищата, морските пристанища и производствените предприятия да функционират както обикновено.

Превод и редакция: „Нова Варна“, Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/