Категории: Черноморие

РЗИ, БАБХ и МВР тръгват на проверки по Южното Черноморие: Ето за какво ще следят

Реклама

Засилените проверки на Регионалната здравна инспекция, Агенцията по безопасност на храните и полицията започват от днес. Те ще следят стриктно за спазването на противоепидемичните мерки по Южното Черноморие.

Това се налага заради тревожния ръст на заразени в област Бургас. Нняколко институции започват масови проверки в градския транспорт, търговските обекти и заведенията. В същото време инфекциозните отделения в региона започват да достигат критичния си максимум.

Натискът върху болничната система в Бургас вече се усеща. Инфекциозното отделение на областната болница вече е запълнено с COVID пациенти. Към момента тук са разкрити 50 легла, които вече не достигат. От началото на седмицата леглата за пациенти с коронавирус в областта са увеличени до 255. Заради тревожния ръст на заразени по южното Черноморие от днес започнаха масови проверки за носене на маски.

През последните дни пациентите с диагноза „коронавирус”, които постъпват за лечение в областната болница в Бургас, стават все повече. Инфекциозното отделение вече е пълно, а леглата не достигат.

„Натискът започна да се усеща преди повече от две седмици. Леглата, които са разкрити, са 50 за наблюдение и лечение на пациенти с COVID в неусложнено състояние, като данните от сутринта са, че те са почти пълни – 48 от 50 вече са заети“, казва пред NOVA д-р Светослав Тодоров, координатор на медицинските дейности към УМБАЛ-Бургас.

Затова и в следващите дни ще бъдат разкрити още 25 легла за лечение на COVID болни. Заразените се настаняват в Инфекциозното отделение и това по гастроентерология, което е затворено за други пациенти. В болницата са осигурени и 12 реанимацонни легла, за пациентите в най-тежко състояние. Разкрит е и детски COVID център, единствен в региона.

„Седем бяха към сутринта пациентите деца. Профилът се променен и по-скоро младите хора боледуват. Задоволително е общото състояние на децата, възрастта им е от няколко дни до 14 годишна възраст. Децата са с пневмонии, лекуват се по утвърдените стандарти“, добавя д-р Светослав Тодоров.

Засилен е потокът и на пациенти от областта, най-вече на заразени туристи от курортите. Заради ръста на заразените по Черноморието контролът по спазването на мерките се затяга.

„Следим дали се спазват основните противоепидемични мерки“, казва Соня Николова от 2 РПУ към ОДМВР Бургас.

Според кондукторите правилата в градския транспорт все повече се спазват. Но не липсват и нарушители.

„Ще бъдем безкомпромисни. Глобите започват от 300 лева“, заяви полицай Соня Николова.

От началото на сезона по морето само инспекторите на РЗИ са направили над 300 проверки.

„Няма нито рефлекс, нито съзнание в хората, че от тях зависи това, което ще се случи на нас, на тях самите и на техните деца“, казва д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Дори и на открито, при струпване на хора и разстояние по-малко от 1,5 м, маски също трябва да се носят, категорични са от РЗИ-Бургас.

По пубикацията работи: Мариела Анастасова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Открито ли е тялото на Хасан Насрала

Тялото на лидера на ливанското шиитско движение „Хизбула“ Хасан Насрала е било открито на мястото…

преди 6 минути

Полицията залови десетки пияни и дрогирани зад волана

14 172 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 23 минути

Край с повишението на температурите в цялата страна

Наблюдаваме рязката промяна на времето през целия ден! От последните измервания на НИМХ може да…

преди 32 минути

Зукърбърг вече е четвъртият най-богат човек в света

Последните данни от Индекса на милиардерите на Bloomberg показват, че Марк Зукърбърг е увеличил личното…

преди 36 минути

Варна изпраща септември с опасно време: Подробна прогноза

Жълт и оранжев код за силен вятър в половината страна обявиха от Националния институт по…

преди 39 минути

Неочаквани дума на папата на стадион пред 39 хиляди души

"Егоизмът е скандален, защото унижава и е глух за тревогите на бедните", каза папа Франциск…

преди 2 часа