in

Огромна градушка унищожи реколта за милиони в Пловдивско (ВИДЕО)

Колаж: "Нова Варна"

Невиждано ледено бедствие се стовари върху няколко пловдивски села. Градушките и пороите през последната нощ нанесоха сериозни материални щети

Поне 7 населени места останаха без ток снощи. Силният вятър събори електрически стълбове и дървета. Обсерваторията в Рожен е заснел облака, от който се изсипа проливният дъжд.

Най-пострадали са Белозем и Ръжево Конаре. На един от земеделските производители са унищожени 60 декара с парници.

В Ръжево Конаре освен щетите по автомобилите и къщите, над 2600 декара със земеделска продукция е на 100% унищожена. Причините за бедствието – не е стреляно с противоградни ракети.

„На 63 години съм и за първи път виждам такива ледени зърна. Бяха по-големи от орех и унищожаваха всичко по пътя си”, разказва кметът на с. Ръжево Конаре Димитър Гинов пред Нова телевизия.

Собственикът на една от нивите е вложил близо половин милион лева в зеленчукопроизводството. След снощната стихия той, семейството му и още 150 души работници от съседните села, вече нямат поминък.

„Много ще е трудно. Ще са нужни и много пари, за да изчистим нивите. От реколтата не можем да вземем нищо”, разказват земеделци.

Над 40 земеделци в Ръжево Конаре готвят протест след като ледената стихия унищожи реколтата им.

„Имаме ракетна площадка в населеното място. Разбрахме, че те имат абсолютна забрана за стрелба 53 минути, в които за нас това беше пагубно“, каза Гюрга Държанова.

От Агенция „Борба с градушките“ казаха, че полигоните са били подготвени и са започнали обработка на първите градоопасни облаци в 18 ч. По-късно обаче е издадена забрана за стрелба.

„В 19:16 ч. е дадена забрана от Центъра за координиране и използване на въздушното пространство за стрелба от ракетните площадки в пловдивска област и пазарджишка област Причината е регулярен трафик на самолети на Летище Пловдив. Това ни казаха, забраната е снета около 20:15 ч. Близо 1 час не са обработвани градоопасните облаци“, обясни Цветелина Димитрова пред bTV, главен директор на ИА „Борба с градушките“.

От РВД, че забраната за стрелба е била заради кацащ самолет на Летище Пловдив. Отнело е време, тъй като поетапно са спрени три полигона в района. Заместник-директорът на РВД Иван Дяксов подчерта, че това е стандартна процедура, която трябва да осигури безопасността на въздухоплавателното средство. Тази вечер в селото отново се изсипа проливен дъжд, оставяйки населеното място без ток.

По публикацията работи Снежина Раева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/