Категории: България

Проф. Червенякова: Два симптома са по-специфични за Делта варианта

Реклама

По думите ѝ клиничната картина не се различава съществено от предходните щамове, но има два симптома, които са по-специфични

„Приемаме ситуацията напрегнато, защото данните, които излизат, показват, че има заболели лекари, медицински и немедицински персонал, който е в лечебните заведения. Трудно е, защото наистина има хора и не достигат кадрите в здравната система“. Това каза в студиото на „Денят започва“ проф. д-р Татяна Червенякова, изпълнителен директор на Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести.

„Намираме се в една трудна ситуация. Вирусът е по-заразен, ваксиналното покритие е ниско, а хората не могат да спазват мерките, което води до повече хоспитализации“, заяви още тя.

По думите ѝ опитът през изминалите 18 месеца ще бъде от полза. В Инфекциозна болница са ангажирани между 50 и 60 от общо 96 легла. Обикновено хоспитализацията е на средно тежки и тежки случаи.

„Много често пациентите дори в средно тежки и тежки случаи отказват да постъпят в болница. Аз категорично мога да кажа, че леките форми ние няма как да ги приемаме, защото ангажират легла, които са необходими на пациенти, които са в критично състояние“, каза проф. Червенякова.

Няма съществена разлика в клиничната картина на новия щам на вируса. Типичните симптоми са засягане на горните дихателни пътища, висока температура, суха кашлица.

„В Индия се съобщава и за загуба на слух от Делта варианта. Липса на апетит и енергия са симптомите, които трябва да ни алармират, че може да сме заразени с Делта“, разкри специалистът.

„Децата боледуват не толкова често, а клиничните симптоми бързо се овладяват“, коментира проф. Червенякова.

Според нея се спекулира с науката и практиката. Възможно е ваксинирани пациенти отново да се заразят, но те ще прекарат болестта много по-леко. Проф. д-р Червенякова заяви, че в Инфекциозна болница има достатъчно количество ремдесевир.

„Клиничните проучвания ясно показват за ремдесевира, че той може да скъси симптоматиката, да намали престоя в лечебното заведение, но в никакъв случай няма да предотврати развитието на тежки форми. Трябва да се прецизира неговото даване рано, а пациентите пристигат в болниците късно, на петия-шестия ден“, подчерта лекарят.

Проф. д-р Червенякова подкрепя ваксинирането, тъй като в момента не разполагаме с друго оръжие и посъветва рисковите групи хора да се имунизират. Тя подчерта, че доброволният принцип ще остане, но обясни, че трябва да се намери път към хората.

По публикацията работи Снежина Раева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Народна медицина: Ето как се прави компрес за болно гърло с ракия

С началото на есента идва и сезонът на настинките и грипа. Един от най-неприятните и…

преди 3 часа

Апелативен съд – Варна върна делото „Коцев“ за допълнително разследване

Апелативният съд във Варна върна делото срещу кмета на гр. Варна след жалба на областния…

преди 4 часа

Коалиция ГЕРБ-СДС откри предизборната си кампания във Варна

Сигурността и икономическото развитие на България, отварянето на европейските програми и усвояване на средствата по…

преди 4 часа

Водата в София поскъпва от днес: Ето с колко

Днес КЕВР одобри бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 година. Считано от…

преди 4 часа

Наказват мъж във Варна, повредил машина за продажба на билети в автобус

Районен съд – Варна наложи наказание „пробация“ на 41-годишен, противозаконно повредил машина за продажба на…

преди 4 часа

Русия призова Израел да изтегли войските си от Ливан и отправи предупреждение

Русия отправи вризив към Израел да изтегли войските си от Ливан, като предупреди, че нападението…

преди 4 часа