in

Протест на земеделци блокира движението край Слънчев бряг (ВИДЕО)

Кадър:Nova

Протест на земеделци блокира движението край Слънчев бряг. Недоволството на хората е породено от липсата на финансова подкрепа към лозаро-винарския-сектор

Трактори на пътя. Представители на Националното сдружение на българските лозари от Поморие блокираха с трактори пътя Поморие-Каменар до връзката с колелото за Слънчев бряг.

Недоволството им е породено от липсата на финансово подпомагане за сектора им. По думите им – от няколко години било нерентабилно да отглеждат грозде за вино и за това изкоренявали стотици декари лозя.

„Изкара ни на пътя това, че липсва подпомагане на винните лозя. Поради това те се свиха  над 10 пъти за последните 15 години и това,“ каза един от протестиращите в ефира на Нова.

„Ако държавата не намери пари да има националлно подпомагане в сектора производство на винено грозде, както е в целия ЕС и ще изкореним лозята си“- коментира друг.

Винарите и лозарите в бургаско настояват за субсидиране на отглеждането на винени сортове лозя, така както е в цяла Европа. В противен случай те са готови да изкоренят стотици декари от земите си.

По публикацията работи: Ралица Димитрова

 

 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/