in

Установено е незаконно строителство на АМ „Хемус“

Колаж: "Нова Варна"

От проверени 9 участъка, в три от тях са открити нарушения – в пътен възел Плевен и пътен възел Летница.

Установено е незаконно строителство на АМ „Хемус”. Нередности има по трасе 4,5 и 6 и затова поръчахме да се направи проверка с дрон в района. Това обяви на брифинг регионалният министър арх. Виолета Комитова.

„Докладът трябваше да бъде направен първо на „Хемус“, на място. За да проверим цялото трасе, „Хемус“ се състои от 9 отсечки, по отсечки 1, 2 и 3 се строи с разрешение за строеж, ние установихме незаконно строителство по 4, 5 и 6, а отсечки 7, 8 и 9 още са със неизяснено трасе“, уточни Комитова.

„Първата ми проверка беше на пътен възел на отсечка 6, с известната автокъща, която заварих със скъпа, лъскава и чисто нова строителна техника. Там установихме незаконно строителство. След това получихме сигнал, от Горско стопанство, след няколко седмици, за незаконни насипи, извършвани от магистрала „Хемус“ в горска територия. Съсипани са 187 декара гора. Трябваше да отидем да видим какви щети сме нанесли на природата, кой е копал и кой е правил нещо при този строеж“, каза регионалният министър.

Тя уточни, че е трудно да се каже как ще продължи строителството в участъците, където са открити нарушения.

Директорът на „Независим и строителен контрол” Влади Калинов поясни, че участъците 1-6 имат одобрен подробен устройствен. Участъците от 4-6 обаче нямат приключило отчуждаване и издадено решение за строеж.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.