in

Броени часове до началото на учебната година: Готови ли са варненските училища? (ВИДЕО)

Колаж: "Нова Варна"

Готови ли са варненските училища за първия учебен ден?

Броени часове остават до началото на учебната година. Според последната заповед на здравния министър тя ще започне присъствено. Тържествата за 15 септември ще са на открито и по различно време за отделните випуски.

„Подготовката за първия учебен ден в повечето училища започва още на 1 септември. Събира се целият екип, разпределят се задачите, след това са приготовленията по класните стаи. Днес е и традиционното последно почистване на двора на училището. Други години каним родители и ученици, но тази година във връзка с обстановката няма как да се получи. Закупили сме всичко, което е необходимо, направили сме съответните  графици и маршрути, по които ще влизат и излизат учениците“, коментира в интервю за „Нова Варна“ директорът на ОУ „Васил Друмев“ Красимир Димитров.

Според него дистанционното обучение не е добро и не е присъщо на българската образователна система, която е консервативна.

„Но това беше единственият шанс да се провежда учебен процес“, казва той и допълва, че е онлайн обучението е приложимо в гимназиален етап. Димитров заяви още, че училището има готовност отново да премине към обучение от вкъщи в рамките на часове, ако това се налага.

По думите му около 40% от учителите в учебното заведение са ваксинирани и 40% са преболедували от началото на пандемията. В останалите проценти влизат тези, които не желаят да се ваксинират или имат лекарска забрана за това.

За носенето на маски сред учениците ще следят учителите.

„С 5-7 клас ще имаме вероятно проблеми. В първите дни ще работим усилено с децата, за да възвърнем навиците от миналата година. Смятам, че до края на септември всичко ще е както трябва“, уверява Красимир Димитров.

Повече чуйте във видеото:

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.