Категории: Свят

ЕС ще осигури трето лекарство за лечение на коронавирус

Реклама

Европейската комисия обяви, че е сключила договор за доставка на трето лекарство срещу Ковид 19. Понастоящем лекарството е в процес на преглед от Европейската агенция по лекарствата

Засега в общата поръчка участват 18 държави-членки, се отбелязва в съобщение на ЕК.Комисията изразява очакване до края на октомври Европейската агенция по лекарствата да одобри три от оценяваните лекарства срещу новото заболяване. Сключените от ЕК договори за доставки са с производителите Рош (Швейцария), Гласко Смит Клайн (Великобритания) и Илай Лили (САЩ).

Стела Кириакидес, комисар по здравеопазването и безопасността на храните, заяви че до момента „над 73% от възрастното население на ЕС вече е напълно ваксинирано, като този процент все повече ще се увеличава. Въпреки това ваксините не могат да бъдат единственият ни отговор срещу COVID-19. Хората продължават да се заразяват и боледуват. Трябва да продължим работата си, за да предотвратим разпространението на вируса не само чрез ваксини, а и чрез терапевтични средства. С днешния подпис приключваме третата си поръчка и изпълняваме ангажимента си по Стратегията за терапия на ЕС за улесняване на достъпа до най-съвременните лекарства за пациенти с COVID-19.

„Въпреки че ваксинацията остава най-силният актив както срещу вируса, така и срещу неговите варианти, терапевтичните средства играят решаваща роля в борбата с COVID-19. Те помагат за спасяването на животи, ускоряват времето за възстановяване, намаляват продължителността на хоспитализацията и в крайна сметка облекчават тежестта на здравните системи“ каза още експертът.

Продуктът на компанията „Елай Лили“ представлява комбинация от две моноклонални антитела (бамланивимаб и етесевима. Лекарството е предназначено за лечение на пациенти с коронавирус, които не се нуждаят от кислород, но са изложени на висок  до тежък риск от COVID-19.

Моноклоналните антитела са протеини, създадени в лаборатория, които имитират способността на имунната система да се бори с коронавируса. Те се сливат с протеина на шипа и по този начин блокират прикрепването на вируса към човешките клетки.

Превод и редакция: „Нова Варна“, Ралица Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Времето по Черноморието днес: Ето какви температури да очакваме

Според прогнозата на НИМХ днес (24 септември, вторник) времето по Черноморието ще бъде предимно слънчево,…

преди един час

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 16 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 16 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 16 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 16 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 17 часа