in

Историк: За „Царевец“ не се знаят много неща от историята

Колаж: "Нова Варна"

Днес родината ни отбелязва един от най-важните дни в историята – Денят на независимостта. Навършват се 113 години откакто България е независима държава. 

„Независимостта е едно от най-важните събития в българската история. Като историк оценявам това, което се е случило преди 113 години в църквата „Свети Четиридесет мъченици“. Фердинанд е влязъл като княз, а е излязъл като цар“, сподели директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново д-р Иван Църов в ефира на „България сутрин“.

„Монархът е търсел връзката между старите български царе от Второто българско царство. Нека да си припомним, че според Търновската конституция, Търново е историческата столица на България. Нормално е тук да се случват различни събития, свързани с новата ни държавност“, каза още д-р Иван Църов.

Той добави, е градът е наситен с дух, история и природни красоти.

Пандемията се отразява негативно върху туризма на града, сподели историкът и разясни, че тази година тържествата се отбелязват при спазване на мерките.

„Много неща не се знаят за „Царевец“. От археологична гледна точка „Царевец“ е проучен, но има много други неща от историята, които не се знаят. Има неизвестни документи и архиви в библиотеки. Имали сме нещастна историческа съдба и много малко неща са останали на място“, каза д-р Църов.

Директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново подчерта колко много родители обикалят из „Царевец“ и разказват на децата си как България е била велика държава и именно там са се вземали решенията за управлението ѝ.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/