Категории: България

След поскъпването на хляба: Вдигат и цената на билета за влак

Реклама

Увеличаването на цената на тока предизвиква и увеличаването на цените за стоки и услуги. След поскъпването на хляба, стана ясно, че ще поскъпне и най-евтиния транспорт у нас.

Причината е по-високата цена на тока и инфлацията. Ще откаже ли този скок в цената на билетите хората да пътуват и да ползват този досега най-евтин транспорт?

Във Враца и целия регион железопътният транспорт е жизненоважен и се ползва ежедневно, но някои от пътуващите планират да спрат да го използват, защото цените стават прекалено високи, а други не могат да намерят алтернативи и трябва да го ползват, за да ходят на работа, пише NOVA.

От друга страна за производителите на хляб в по-малки и средни пекарни несигурността вече е факт – има почти двойно увеличение на тока за тези производители, както и всеки компонент от производството е с увеличена цена. Хлебарите постепенно вдигат цената на хлебните произведения, но виждат как веднага спада потреблението, а те няма как да не вдигнат цените, защото не могат да работят на загуба.

В „Твоят ден“ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заяви, че поскъпването е резултат от галопиращата инфлация плюс вдигането на всички консумативи, но цените на хляба са различни при различните производители и те са в свое право сами да си ги определят.

Тя обаче допълни, че самите хлебопроизводители са в конкуренция помежду си и това няма да позволи да се получи изключително рязко вдигане цената на насъщния, а това ще става постепенно и неизбежно.

Мариана Кукушева смята, че с влизането на новата реколта пшеница в производство, новите цени на газа и други консумативи повишението ще се усети по-осезаемо, но все още ще се говори за стотинки, не левове вдигане.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Времето по Черноморието днес: Ето какви температури да очакваме

Според прогнозата на НИМХ днес (24 септември, вторник) времето по Черноморието ще бъде предимно слънчево,…

преди един час

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 16 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 16 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 16 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 16 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 17 часа