Категории: Любопитно

Днес е Световния ден на фармацевта

Реклама

На 25 септември отбелязваме Световния ден на фармацевта. Датата е избрана от Международната федерация на фармацевтите (FIP), която е основана точно на този ден през 1912 г.

Със своите партньорства и обширна фармацевтична мрежа тази организация представлява глобален орган, работещ за развитие на фармацевтичната наука и практика, усъвършенстване на образованието в тази област, въвеждане на научни иновации и др. в отговор на нарастващите световни здравни нужди и очаквания на медицинската общност и пациентите.

Световният ден на фармацевта се чества ежегодно, като основната му цел е да насочи общественото внимание върху значението на фармацевтичната професия за успешното функциониране на всяка здравна система. Работата на магистър-фармацевтите е ключов фактор за осигуряването на комплексни грижи за здравето на пациентите. В България, наред с колегите си от Европейския съюз, те са едни от най-достъпните медицински специалисти. С фармакотерапията и съветите, които предоставят на гражданите, те имат своята съществена роля не само за безопасното и успешно протичане на лечебния процес при редица заболявания, но и за превенцията им и не на последно място за ефективната профилактика на общественото здраве като цяло.

Тази година Световният ден поставя акцент върху доверието в магистър-фармацевтите и значението му за добрите терапевтични резултати за пациентите. Затова и тазгодишната тема е: „Магистър-фармацевтът: Винаги надеждна грижа за Вашето здраве“.

Доверието се изгражда всеки ден, но през последните близо две години българските фармацевти доказаха, че на тях може да се разчита и в особено трудни за здравеопазването моменти. Пандемията от COVID-19 постави на изпитание не само българската, но и всички здравни системи по света. Въпреки рисковете и неизвестните, с които от самото начало бе свързана тя, фармацевтите у нас продължиха да бъдат доверен партньор и на лекарите, и на пациентите, на първа линия в битката с коронавирусната инфекция, за което цялото ни общество им дължи дълбоко признание.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Официално: Йорданка Фандъкова се завръща

Стана ясно, че от ГЕРБ-СДС вече са готови и обявиха част от водачите си в…

преди 10 секунди

Кой ще бъде обявен за пътен полицай на годината

Пътен полицай на годината ще бъде обявен след състезания между 70 участници от 28 областни…

преди 2 минути

Земетресение на 100 км от София. Усетихте ли го

Земетресение с магнитуд 2.7 по Рихтер е регистрирано в граничния район между България и Северна…

преди 4 минути

Президентът потъна в скръб: Днес се разделяме

„Днес се разделяме с двама достойни летци. Искам да изразя съболезнование към семейството, близките и…

преди 2 часа

Струва си: Ето колко трябва да ни платят ако работим на 23 септември

Тази година Денят на независимостта на България (22 септември) се пада в неделя. Тъй като…

преди 2 часа

Варна се готви за голям празник в неделя. Вижте програмата

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди 2 часа