in

Вирусолог: Вариантът Мю може да промени правилата на играта (ВИДЕО)

Кадър: vbox7

Наличието на антитела не означава, че сме защитени, твърди вирусологът

„Идеята за трета доза дойде в началото на този месец. Според препоръките на САЩ тя е за хора с проблем с имунната система, който им е попречил да изградят добър имунен отговор след първите две дози. Тези хора са някъде 3-4%“. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в „Твоят ден“.

Тя подкрепя тезата, че не е необходима реваксинация и смята, че ако вариантът Мю започне да се разпространява успешно, може да промени правилата на играта и ще бъде причина за повече притеснения.

„Доживотен имунитет няма как да знаем дали има за коронавируса. Все още е рано да се каже“, каза проф. Александрова

„Бустерната доза е за хора с нормална имунна система, но със съпътстващи заболявания, които имат нужда от още подсилване на имунитета. Смята се, че тази доза не е належаща, защото хората са достатъчно добре защитени“, заяви специалистът.

Според нея хората не бива да изпадат в паника с измерването на антитела.

„Наличието им не означава, че сме защитени, а липсата им – че не сме. Възможно е имунитетът да отслабне с времето, но това е нормално“, подчерта вирусологът.

По публикацията работи Снежина Раева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/