in

Извършват безплатни прегледи за рак на гърдата в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна през октомври

кадър: YouTube

Варненската болница се включва и тази година в инициативата за профилактична и информационна кампация, свързана със световния месец за борба с рака на гърдата

Кампанията е с цел профилактика и ранно диагностициране на заболяването. Специалистите във варненската университетска болница напомнят, че то е напълно лечимо, ако бъде открито в първите стадии на развитието си.

Безплатните профилактични прегледи за рак на гърдата в Клиника по гръдна хирургия в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна ще се провеждат в дните вторник, сряда, четвъртък и петък в хирургичен кабинет в централно фоайе на ет. 8 от 14.00 часа. Записването за всяка седмица ще се извършва в предходния петък от 09.00 до 12.00 часа на тел.: 052 978 – 693, съобщават от пресцентъра на лечебното заведение.

Лаборатория по медицинска генетика към УМБАЛ „Света Марина“ – Варна се включва активно в борбата с наследствения рак на гърда и яйчник. Структурата предлага безплатно провеждане на медико-генетична консултация за оценка на риска при Вас и Вашите близки на ет. 2, каб. 260 всеки делничен ден от 08.00 до 13.00 часа, с предварително записване на тел.: 052 978-649 или е-mail: genetikavarna@svetamarina.com.

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените по целия свят. Открит навреме, ракът на млечната жлеза е лечим в над 97% от случаите. Тъй като първите симптоми остават незабелязани – не може да се опипа и не предизвиква болка, се налага провеждане на скрининг.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.