in

Пестициди в плодовете и зеленчуците: Как да ги отстраним?

Снимка: UNSPLASH

Пестиците са химикали, предпазващи растенията от болести и вредители, затова се използват широко в земеделието. Днес не са много производителите, отглеждащи плодове и зеленчуци за продажба, които да не използват пестициди. Те до голяма степен увеличават добива и съответно печалбата. Нещо повече, прекупвачите и продавачите често обработват продуктите с допълнителни химикали, за да траят по-дълго.

За съжаление, тези химикали са вредни не само за насекомите, но и за околната среда. Според проучването Impact of pesticides use in agriculture: their benefits and hazards (Въздействие от употребата на пестициди в селското стопанство: техните ползи и опасности), проведено през 2009 г., пестицидите замърсяват почти всяка част от околната среда. Остатъците от пестицидите проникват в почвата и въздуха, в повърхностните и подземните води. Замърсяването с пестициди представлява значителен риск за околната среда и за всички организми – от полезните почвени микроорганизми до насекоми, растения, риби и птици.

Известно е обаче, че пестицидите не само замърсяват и унищожават околната среда и животинския свят, но и имат многобройни странични ефекти и върху здравето на човека и водят до редица болести. Затова е изключително важно да знаем как да сведем до минимум количеството на пестициди в продуктите, които купуваме от магазините.

Трябва да отбележим, че в България, вече се прилагат специални програми за намаляване на пестицидите в отглеждането на български зеленчуци и плодове. Такива продукти можете да намерите в раздела „BILLA ГРАДИНИ“ в най-новата билла брошура на промоционални цени.

Как да намалим количеството на пестициди в продуктите?

Въпреки че няма как да отстраните абсолютно всички химикали от плодовете и зеленчуците, които консумирате, чрез предложените методи можете да премахнете до 80% от тях, което не е никак малко. Нека разгледаме кои са тези методи:

  • Трябва да знаете, че най-голямо количество пестициди е съсредоточено в кожата на плодовете и зеленчуците, затова най-добрият начин да ги отстраните, е като обелите дебело кората.
  • Ако това е невъзможно, накиснете за известно време (до 30 минути) в гореща вода плодовете и зеленчуците, като добавите в нея и лъжичка хлебна сода, след което добре ги измийте във вода. Ако ги сложите да киснат в студена вода, за около 1 час ще бъдат отстранени половината химикали от продуктите.
  • Пестицидите се разрушават при термична обработка, затова такава е за предпочитане.
  • Мариноването не е достатъчно да унищожи пестицидите. Ако желаете да затворите кисели краставички за зимата с купени корнишони, не избирайте такива с наситени цветове – прекалено тъмни или прекалено светли, защото това говори за наличието на по-голямо количество пестициди в тях. Също така задължително отрежете края към дръжката, където са съсредоточени химикалите.
  • Избягвайте да купувате неестествено големи, гладки и лъскави плодове.
  • Плодовете и зеленчуците трябва да имат специфичния за тях мирис. Ако не миришат на нищо, по-добре не ги купувайте, защото са прекомерно обработени с химикали.
  • По-добре избирайте сезонните плодове и зеленчуци от местни производители. Те се събират добре узрели. Ако купувате вносни продукти, които дълго време са били съхранявани и транспортирани, трябва да знаете, че със сигурност са били подложени на силна химична обработка, за да бъдат доставени в годен за продажба вид.
  • Ако в супермаркета можете да избирате плодове или зеленчуци от различни производители, вземете в едната ръка примерно ябълка на единия производител и в другата същата по размер ябълка на другия производител. Изберете да закупите от онзи производител, чиито плодове са по-тежки, тъй като в тях няма толкова много химия.

Разбира се, най-добрият вариант е да си произвеждате плодовете и зеленчуците сами или да отделяте повече средства за покупката на био продукти, но не всеки има такава възможност. Затова следвайте тези лесни правила, които ще ви помогнат значително да намалите пестицидите в пресните плодове и зеленчуци и да ги консумирате, без да се притеснявате от риск върху здравето.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/