in

Въвеждат допълнителни противоепидемични мерки в две области в страната

Снимка: Pixabay

Допълнителните мерки влизат в сила от днес във Видин и Перник. В област Видин заболеваемостта вече е надминала 500 на 100 хил. души население

За Перник ограниченията се налагат заради растящата заболеваемост, която достигна ниво от 604 на 100 000 души за последните 14 дни и масовото неспазване на действащите досега мерки. Ето защо от днес до 24 октомври се преустановяват посещенията в дискотеки, бар-клубове, спортни и фитнес зали. Ресторантите ще работят до 22 часа с 50% от капацитета си. Кина, театри, концерти и др. сценични прояви ще могат да се провеждат при 30% заетост на помещенията, съобщава NOVA.

Преустановяват се посещенията на музеи и галерии, провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения, и др. обществени мероприятия в присъствена форма, както и групови туристически пътувания с обществен транспорт. Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия и на масови спортни събития – на закрито и на открито, както и на масови събития от частен характер.

Прекратяват се плановите операции и свижданията в лечебните заведения, а част от учениците преминават към онлайн обучение на ротационен принцип. От днес до 15 октомври дистанционно ще се учат 6, 9, 10 и 11 клас, а от 18 до 22 октомври – 7, 8 и 12 клас. Началният курс и пети клас ще участ присъствено и през двете седмици. Ротацията не се отнася за случаите, в които има само една паралелка от даден клас.

Детските градини и ясли остават отворени. Езиковите и образователните центрове и занималните ще работят при посещаемост от 6 до 10 души и спазване на дистанция.

Ротационен принцип на работа в учебните заведения също се въвежда и за Видин. В продължение на две седмици училищата и класовете също ще бъдат така разпределени, че да няма натовареност и да няма опасност от ръст на заболеваемостта сред учащите се.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/