in

Вулканът на Ла Палма погълна острова: Кадри от дрон показват опустошението (ВИДЕО)

Кадър: NOVA

Вулканът Кумбре Виеха опустоши осторов Ла Палма. Лавата погълна хиляди къщи и големи декари земя.

Властите в Ла Палма разпространиха кадри от дрон, които показват опустошителната мощ на вулкана и погълнатия от лава остров, пише Ройтерс.

Реките от лава, които от седмици „текат” на острова, са опустошили над 7420 декара земя и са унищожили почти 2000 сгради в Ла Палма, откакто вулканът Кумбре Виеха започна да изригва на 19 септември и предизвика хаос на острова, пише NOVA.

Образувал се е и нов кратер на вулкана, съобщават испански медии. Вулканолози подчертаха, че това е нормален процес, а властите призоваха населението към спокойствие.

Новото изригване на острова идва след земетресението от 4,5 по Рихтер, регистрирано вчера.

Дронът е успял да улови и вулканична активност. На кадрите се вижда как кратерът на вулкана бълва лава и дим.

В неделя на острова е имало 42 сеизмични труса, най-големият от които е бил 4,3 по Рихтер, сочат данни на Испанския национален географски институт. Около 7000 души са евакуирани от домовете си на острова, който е с около 83 000 жители и е част от архипелага на Канарските острови.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/