Категории: Любопитно

НАСА изгражда интернет мрежа на Луната

Реклама

Докато достъпът до надежден и бърз интернет все още остава предизвикателство тук на Земята, НАСА прави крачка напред към решаването на този проблем, както на нашата родна планета, така и на Луната

Американската космическа агенция планира да изгради интернет мрежа на Луната. Целта е да се реши проблемът с недостатъчния достъп до интернет връзка в  някои части на САЩ и да се помогне на бъдещите мисии на „Артемида“.

Програмата „Артемида“ бе представена миналата година. Основната цел на мисията е да бъде изградено устойчиво и постоянно присъствие на повърхността и орбитата на Луната. Чрез своята програма НАСА ще изпрати първата жена астронавт и следващия мъж на Луната до 2024 г., използвайки иновативни технологии, за да изследва повече от лунната повърхност от всякога.

Екип от учени от изследователския институт „Глен“ е направил оценка на наземната мрежа в квартал на американския град Кливланд, за да прецени как би могла да изглежда подобна на Луната. Той сравнява площта на лунната повърхност с тази в града, за да сравни техническите предизвикателства, свързани с Wi-Fi мрежата.

Проучването установи, че ако към 20 000 стълба на осветление или други услуги в Кливланд се прикрепят Wi-Fi рутери, това би могло да осигури достъп до интернет на всяко домакинство в даден квартал.

Резултатите от проучването ще бъдат предоставени на тези, които планират бъдещите мисии на НАСА, на „Артемида“ и евентуални бъдещи проекти на базови лагери.

Лунната Wi-Fi рамка на НАСА все още е много концептуална, но екипът се надява, че изследването на Wi-Fi ще помогне за информирането на бъдещите планове на Артемида. Междувременно анализът може да помогне на американските градове да предоставят на общностите жизненоважен достъп до интернет.

По публикацията работи: Ралица Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

България се готви да посрещне един от най-великите си дни

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в…

преди 5 минути

До часове настъпва астрономическата есен в България

Астрономическата есен през 2024 година настъпва на 22 септември в 15:43 часа и свършва на…

преди 9 минути

Официално: Йорданка Фандъкова се завръща

Стана ясно, че от ГЕРБ-СДС вече са готови и обявиха част от водачите си в…

преди 13 минути

Кой ще бъде обявен за пътен полицай на годината

Пътен полицай на годината ще бъде обявен след състезания между 70 участници от 28 областни…

преди 15 минути

Земетресение на 100 км от София. Усетихте ли го

Земетресение с магнитуд 2.7 по Рихтер е регистрирано в граничния район между България и Северна…

преди 18 минути

Президентът потъна в скръб: Днес се разделяме

„Днес се разделяме с двама достойни летци. Искам да изразя съболезнование към семейството, близките и…

преди 2 часа