in

Кацаров: Зелените сертификати падат, когато страната ни влезе в зелена зона (ВИДЕО)

Кадър: Facebook

„Тези мерки са възможно най-добрата алтернатива на пълното затваряне“, заяви Кацаров

„Зелените сертификати падат, когато страната ни влезе в зелена зона или когато постигнем висок брой на ваксинирани лица“. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред журналисти.

„Мерките не принуждават хората да се ваксинират. Те са с цел намаляване риска от разпространение на вируса“, заяви д-р Кацаров.

Tой уточни, че мерките засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта. Всичко, което не е посочено в заповедта, е изключено.

„Мерките дори са облекчаващи. Досега режимът на спортни събития на открито бяха без публики. Сега ще са пред публика при зелен сертификат. Същото е и за нощните заведения“, допълни той.

„Чух интерпретации как ще се влиза в църквите или в администрацията. Тези дейности, сгради, мероприятия не са засегнати от мерките“, поясни здравният министър.

„Зеленият сертификат се издава за хора, които са преболедували, за хора, които са ваксинирани, както и за такива, които са си направили антигенен или PCR тест през последните съответно 48 и 72 ч. Епидемичната ситуация в страната е изключително сложна. Високият брой на заразени хора, които регистрираме през последните няколко дни, поставя под риск капацитета на лечебните заведения да приемат повече пациенти. Призивът ми към всички е да се вземем в ръце, нека да спазваме тези мерки, които са възможно най-добрата алтернатива на пълното затваряне, така че да се справим със заплахата, която е надвиснала“, призова здравният министър.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.