Категории: Варна

ПК „Собственост и стопанство“: Община Варна прехвърля акциите си от „Международен панаир – Пловдив“

Реклама

В дневшния ред на заседанието на ПК „Собственост и стопанство“ беше включено предложение Община Варна да прехвърли акциите си от „Международен панаир – Пловдив“ АД в дружеството-майка „Пълдин Туринвест“ АД.

Община Варна притежава 16 314 400 броя акции (29% от капитала) в „Международен панаир – Пловдив“ АД, чийто  мажоритарен акционер  е „Пълдин Туринвест“ АД. Заради разпространението на COVID-19 и намаляване на интереса към подобен тип изложения се отчита драстичен спад в приходите на „Международен панаир – Пловдив“ АД. От последната 2020 г. дружеството е на загуба в размер на над 5 млн. лева. Същевременно финансовият резултат на „Пълдин Туринвест“ АД, в което акционер с 25% е и Община Пловдив, е печалба в размер на 1,2 млн. лева за предходната година.

„Затова предлагаме Община Варна да апортира акциите си от „Международен панаир Пловдив“ АД в инвестиционното дружество – майка „Пълдин Туринвест“ АД, като по този начин, без да прави допълнителни разходи, Община Варна ще бъде акционер в по-голямо и сигурно дружество с възможности за разнообразна дейност, в т.ч. и за дивидент, докато в „Международен панаир Пловдив“ това е доста по-малко вероятно“, посочват вносителите на предложението от „Пълдин Туринвест“ АД.

„Въз основа на депозираното предложение администрацията предприе действия по внасяне на искане от кмета на община Варна в Службата по вписванията за остойностяване, тъй като при решение за апорт трябва да има база, на която да бъде определена стойността на апорта. След като излезе окончателният доклад от Службата по вписванията, предоставяме на вниманието на Общински съвет за разглеждане и обсъждане възможността за апортиране на акциите на Община Варна от Международен панаир Пловдив в „Пълдин Туринвест АД“, каза пред съветниците Петко Бойновски, директор на Дирекция “Общинска собственост, икономика и стопански дейности”.

Съветниците дадоха принципното си съгласие за прехвърляне на акциите, но окончателното решение ще вземе Общинският съвет.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 4 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 4 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 4 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 4 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 4 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 5 часа