Категории: България

Синът на загиналия подполковник Терзиев съди авиобаза „Граф Игнатиево“

Реклама

12-годишният Александър Терзиев съди авиобазата за това, че баща му не е бил компенсиран за 2967 допълнителни работни часа, като той иска да му се изплати обезщетение от 70 хил. лева. 

Апелативният съд в Пловдив върна дело на Окръжен съд-Пловдив, образувано по жалба на 12-годишния Александър Терзиев – син на загиналия военен пилот подполковник Валентин Терзиев, за неизплатен извънреден труд.

Синът на пилота, загинал на 9 юни, съди Трета авиобаза „Граф Игнатиево“. По данни от исковата молба става въпрос за 2967 допълнителни работни часа за времето от 26 май 2010 г. до 9 юни 2021 г., за които летецът не е бил компенсиран с почивка. Така синът му настоява за обезщетение от 70 000 лева, съобщава БТА.

Ищецът твърди, че неговият баща е бил задължен да дава дежурства при условия, определени в уставите на Въоръжените сили и други нормативни и административни актове, издадени от министъра на отбраната. Александър твърди още, че служебното време над нормалната му продължителност, е следвало да се компенсира с намалено работно време, а то не е извършвано адекватно при службата на неговия баща. В резултат на това към 1 юни 2021 г. (месецът, предхождащ освобождаването му от военна служба) той е имал 2 967 часа общо превишаване на служебното време, което не е било компенсирано с почивка.

В тази връзка момчето твърди, че при този режим на работа отчитането на служебното време на военнослужещите се е извършвало сумарно и когато разликата не е компенсирана с намалено работно време – с почивки до деня на прекратяване на правоотношението, и която разлика всъщност не представлява извънреден труд, то следва по аналогия от Кодекса на труда да се заплаща като извънреден труд, едва след прекратяване на договора за военна служба.

Молбата е подадена до Пловдивския окръжен съд на 28 юли чрез майката на Александър – Димитрина Попова, защото той е малолетен. Със свое определение от 23 септември Окръжният съд постановява, че се касае не за един, а за множество искове, тъй като периодът на неплатения извънреден труд е дълъг, и препраща делото по подсъдност на Асеновградския районен съд. Александър Терзиев обжалва и Апелативният съд в Пловдив се произнася, че искът не е за помесечно дължими суми, а за общо обезщетение, определено към момента на прекратяване на служебното правоотношение на загиналия пилот. Така със случая трябва да се заеме Пловдивския окръжен съд, защото определението на Апелативния е окончателно.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Кирил Петков: Моите огромни съболезнования на близките. Бог да прости загиналия

Кирил Петков написа публикация в профила си във Фейсбук, след катастрофата край Варна с автомобил…

преди 9 часа

НСО потвърди: Починал е втория шофьор в катастрофата с Кирил Петков край Варна

Около 17.30 часа днес, 16 май, служебен автомобил на Националната служба за охрана е претърпял…

преди 10 часа

Извънредно: Край Варна катастрофира кола на НСО с Кирил Петков. Има загинал

Стана ясно, че днес около 17:30 часа на входа на Аксаково, област Варна, е катастрофирал…

преди 11 часа

Важно съобщение: Временно затварят този булевард във Варна

Заради отстраняване на опасно сухо дърво и клони утре за няколко часа ще бъде затруднено…

преди 12 часа

Обявиха добри новини за шофьорските книжки

От Министерството на вътрешните работи (МВР) обявиха, че са отстранени проблемите при част от процедурите…

преди 13 часа

Ето какво каза 100-годишен данъкоплатец пред изпълнителния директор на НАП

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов посети 100-годишен данъкоплатец в къщата му в смолянското с.…

преди 13 часа