in

На днешния ден преди 155 години: Открита е първата ЖП линия у нас – „Русе-Варна“

Снимка: Facebook/VISIT Varna

Официално Централната ЖП гара във Варна е открита през 1925 г., но на 26-ти октовмри през 1866 г. е открита първата ЖП линия в страната Русе-Варна

Централна ЖП гара Варна е една от най-старите ЖП гари в България. Сегашната ѝ сграда е построена между 1908 и 1925 г., когато е открита официално от цар Борис III. Реално Варна има ЖП гара от 26 октомври 1866 г., когато е открита ЖП линията Русе-Варна.

Станцията е основно реновирана през 2004 и 2005 г. Сградата на гарата е изградена на няколко етапа от архитектите Никола Костов и Кирил Маричков и е проектирана в стил Арт Нуво с елементи на необарок. Италиански архитекти участваха в дизайна на интериора и екстериора. Централна ЖП гара Бургас използва практически същия архитектурен дизайн. Специално донесен от Германия часовников механизъм е монтиран в часовниковата кула на гарата през 1929 г.

Постепенно се развива и площадът пред гарата. Гара Варна е една от гарите, където е спирал Ориент Експрес между 1883 и 1885 г. Днес тя е ключов ЖП възел с три линии за София и отделни линии за Карнобат, Русе, Пловдив, Плевен, Шумен, Добрич и др.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.