in

Янев: Ваксините може да не са гаранция, но са единствения препарат, който в момента действа (ВИДЕО)

Кадър: Facebook

Зачитаме мнението на всички и ако говорим за отношението към ваксините, не задължаваме никого да се ваксинира. Това е въпрос на избор. Няма никакъв натиск за въвеждането на зеления сертификат отвън. Това заяви слъжебният премиер Стефан Янев 

„В България има богат набор от ваксини. Всеки един може да избере, която ваксина предпочита и да се ваксинира за себе си и за близките си. Знаем, че още когато нямаше ваксини през 2020 г. всички бяхме много уплашени и затова се въвеждаше локдаун. Сега, когато има ваксини, те може да не са 100-процентова гаранция, но са единствените медицински препарати, които в момента действат и предпазва хората от тежко протичане и до голяма степен от ново заразяване“, обясни Янев.

„Още утре сутринта ще бъдат разгледани офертите за доставка на тестове за учениците. Предполагам, че следващите десетина дни децата ще могат да се върнат в класните стаи”, каза още премиерът.

По думите му родителите, които решат, че не искат да тестват постоянно децата си, ще имат право да ги оставят онлайн.

„Служебният кабинет полага всички усилия, за да не се стигне до локдаун“, заяви още премиерът.

„Това е крайна мярка, която искаме да избегнем целенасовено. В тази посока работим още от началото на първия служебен кабинет, когато беше преработена цялата методика с отговор на COVID-19, беше подготвен цял пакет от инстументариум. Мерките бяха щадящи, за да може икономиката и бизнесът да работят и хората да водят относително нормален начин на живот в условията на такова заболяване. Тези мерки ги постигнахме и в момента се налагат нови мерки“, коментира Стефан Янев.

„Последните мерки с така наложения зелен сертификат, са комплекс от мерки, които целят увеличаване на тестването на хората, за да се намери скритата заболеваемост. Ограничава се достъпът до обществени места, където лесно може да се разпространява заразата“, обясни още Стефан Янев.

По думите му наложените до момента мерки имат известен ефект и първите информации сочат, че пикът на заболеваемостта е в процес на овладяване.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.