in

Почина създателя на тирамисуто

снимка: Pixabay

На деветдесет и четири години в северния италиански град Тревизо почина известният ресторантьор Адо Кампеол, известен като „бащата“ на тирамисуто, вкусен десерт, известен в целия свят.

„Тревизо загуби звезда от своята гастрономическа история, която сега ще блести на небето“, написа във Фейсбук президентът на региона Венето Лука Зая, който е чест посетител в известния ресторант Alle Beccherie, предаде DarikNews.

Именно в този ресторант в началото на 70-те години се появява десертът тирамису, който включва сирене маскарпоне, кафе, яйца, захар и бишкоти „савоярди“. Самият Кампеол призна, че тази рецепта се е родила в резултат на грешката на съпругата му Алба и готвача Роберто Лингуаното. Въпреки това деликатесът бързо придоби популярност, първо в цяла Италия, а след това и в чужбина.

Името на десерта се превежда от италиански като „вдигни ме на крака“, но в преносен смисъл по-скоро „ободри ме“. То се дължи на тонизиращите и хранителните свойства на вкусния сладкиш.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/