in

Проверяват има ли замърсяване на въздуха в района на разкъсания газопровод край варненско село

Кадър: Youtube

РИОСВ-Варна извършва съвместна проверка с експерти от Регионална лаборатория (РЛ)-Варна на мястото на аварията, възникнала тази нощ по газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД в района на село Ветрино, област Варна.

При аварията е нарушена целостта на тръбопровода за пренос на природен газ. При възникването й автоматично се е преустановил преносът на природен газ в авариралия участък.

При проверката се извършват пробовземания с апаратура за бързо определяне на замърсители за контрол качеството на атмосферния въздух до най-близко находящите се населени места. Резултатите от извършените замервания ще бъдат обявени след окончателното приключване на проверките.

В РИОСВ-Варна няма постъпило уведомление от дружеството за възникването на аварийната ситуация, уточняват от администрацията.

Припомняме, че аварията е възникнала в 3 часа тази сутрин. Разкъсан е участък от стария газопровод за пренос на природен газ за Румъния, като доставките за България са осигурени.

Районната прокуратура – Варна ръководи досъдебно производство във връзка с инцидента. Поради фактическата и правната му сложност, то е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел на Варна. Към момента се извършват разпити на свидетели, тече и оглед на местопроизшествието. Административният ръководител на Окръжна прокуратура – Варна Красимир Конов е на мястото на инцидента.

При аварията няма пострадали хора. Няма опасност за околната среда в района на инцидента, съобщиха по-рано от прокуратурата. Газоподаването към момента е спряно.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.