Категории: Любопитно

Съцветията на това дърво съдържат вещества, които блокират коронавируса

Реклама

Науката продължава да търси нови начини да се пребори с коронавируса. Освен ваксините и лекарствата, нека не забравяме и традиционната медицина

Китайски учени откриха, че съцветията на карамфиловото дърво съдържат вещества, които могат да блокират активността на протеина Mpro – един от трите ключови ензима, необходими за размножаването на новия вид коронавирус. Резултатите са публикувани в bioRxiv, предава БГНЕС.

„Открихме, че съцветията на тези сортове карамфилово дърво, които се използват в китайската традиционна медицина, имат неизвестни досега видове пектини, които потискат размножаването на SARS-CoV-2. За разлика от други захари, откритите от нас вещества директно инхибират ензима Mpro, а не предотвратяват навлизането на вируса в клетките“, се казва в статията.

Според учените ензимът Mpro е почти непроменен в хода на еволюцията на коронавируса, което прави пектините от карамфил особено привлекателни като средство за борба с COVID-19.

Откритието, ръководено от Дин Кан, професор в Шанхайския институт по фармакология, е направено в рамките на „преброяване“ на захарните вещества, съдържащи се в карамфила, които потенциално имат бактерицидни и антивирусни свойства. Изследователите проучват как екстрактът от растението действа върху заразени клетки и как отделните захарни молекули действат върху новия вид коронавирус. Те откриват, че тези полизахариди могат да забавят образуването на нови вирусни частици в заразените клетки с 99,9%.

Изследователи от Ухан вече доказаха, че някои лекарства, предназначени за борба с хепатит С и ебола, могат да забавят размножаването на SARS-CoV-2. Част от тях вече се използват в медицинската практика за лечение на COVID-19, но изследователите продължават да търсят други средства, способни да забавят размножаването на вируса. Според учените някои вещества, съдържащи се в екстракти от черен чай, змийска отрова и пелин, също могат да потиснат размножаването на SARS-CoV-2.

По публикацията работи Снежина Раева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Мечка уби гъбар край село Хибе

Стана ясно, че кафява мечка нападна и фатално рани гъбар в северната част на Словакия.…

преди 4 часа

Ще се откаже ли българинът да прави туршия заради високите цени

През  този сезон много хора са свикнали да напълнят бурканите за зимата. Пенка Крумова, заедно…

преди 4 часа

Във Варна обявиха жълт код за опасно време

Обявен е жълт и оранжев код за интензивни валежи с гръмотевици в 13 области на…

преди 4 часа

Пълна прогноза за времето през новата седмица

В понеделник ще бъде предимно слънчево, северозападният вятър постепенно ще отслабне. Минималните температури ще бъдат…

преди 4 часа

COVID се завърна: Това са симптомите на новия вариант

От какво се разболяваме днес, промениха ли се симптомите на COVID-19 и защо в страната…

преди 4 часа

Пътнически самолет се запали при кацане на летището

Стана ясно, че самолет на авиокомпания Frontier Airlines се е запалил по време на твърдо…

преди 4 часа