Категории: Избори 2023

Морската индустрия – още едно от “недоносените деца” на българския преход (ВИДЕО)

Реклама

Може ли с няколко стъпки да се възроди една забравена, но съществена част от икономиката на държавата?

Към днешна дата Пристанище Варна обрабова 3000 тона на ден товарна разтоварна норма – за един кораб. Капацитета може да бъде няколко пъти по – голям на час. Едни модерни дълбоководни терминали със съвременни силозни системи от вместимост в 200000 тона капацитет и със системи с голяма производителност по претоварване до 80000 тона/час, а какво правим ние? – практически тъпчем на едно място от десетилетия – никакви инвестиции, никаква модернизация на пристанищни мощности

Малко хора знаят обаче, как тази цифра да стане реалност. От листата на “Продължаваме Промяната” предлагат няколко стъпки, чрез които пристанище Варна и въобще цялото черноморско крайбрежие да се превърне в модерно и доходоносно място, но не за конкретни частни интереси, както е до сега, а за всички нас.

Първата стъпка за допълнителна оптимизация може да се случи именно през тонажната такса, смятат от екипа на  “Продължаваме Промяната” – Варна. Тонажната такса е цената за обработка на единица товар, която варира в зависимост от вида на товара. До момента тя се използва неефективно и събраните средства изтичат незнайно къде. От Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” заявяват, че реализираните приходи никога не стигат за изпълнение на Националната стратегия. В нея е залегнало, че част от тонажната такса трябва да отива за инвестиции в подобряване на морското дъно и на съществуващите съоръжения. Към момента това не се прави и липсва всякакъв контрол, как се изразходват тези средства.

За да може пък морската администрация и инфраструктура да генерират реални приходи, кандидатите на “Продължаваме Промяната” – Варна предлагат да се създаде втори корабен регистър, който да не е само за кораби, плаващи под български флаг, каквито почти няма, а да е отворен към всички, които го предпочетат. Това не е т.нар. “удобен флаг”, при който не се дължат никакви данъци на държавата. Трябва да се въведат такива законови мерки, които да позволят диференциран подход в данъчните ставки и които дават повече свобода по отношение на екипажа. Добавен ефект може да бъде постигнат чрез инвестиране на събраните от такава регистрация средства за почистване на морското дъно и за създаване на условия високотонажни кораби да предпочетат българския пристан.

Кандидатите от варненската листа на “Продължаваме промяната” имат готовност да приложат всички тези мерки на практика, като едновременно с това отчитат и най-добрите световни стандарти по отношение на опазване на живота и здравето на хората и заетите в морската индустрия.

ПП „Продължаваме промянта“ – номер 25 в бюлетината за депутати

*Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 4 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 4 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 4 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 4 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 4 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 4 часа