Категории: България

Строежът на АМ „Хемус“: Милиони са изнесени кеш в сакове и чували (ВИДЕО)

Реклама

Разпитани са над 200 души в хода на разследването

„От близо 84 млн. за Лот 5 на АМ „Хемус“ – 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували“. Това обяви на брифинг Атанас Илков от ГДНП.

„Превежданите авансово суми за строителството на АМ „Хемус” са се движили между различни фирми. За месец и половина в хода на разследването са разпитани близо 200 души, а екипът проверяващи беше близо 60 души“, обясни Илков.

„Установено е, че на 4 и 5 Лот на АМ „Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязла в сила разрешение за строеж. За тези дейности фирмите са получили авансово плащане от „Автомагистрали“ ЕАД”. Изисквани са всички договори, свързани със съвместителство на лот 4 до лот 9″, каза директорът на ГД „Национална полиция“ гл. ком. Станислав Станев.

Той допълни, за Лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като фирмата „Автомагистрали Хемус АД“ за доставка на материали и наем за механизация е заплатено авансово 72 670 000 лв. На Лот 5 общо сумата е 91 054 000 лв. На Лот 6 е разплатена сумата от 101 043 000 лв. За Лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено, общата стойност на договора е 1 млрд. и 150 млн. лв.

„Тази сума е без ДДС“, добави Станев.

Започната е проверка конкретно на Лот 5, съобщи директорът на ГДБОП Калин Стоянов. Проверени са 17 адреса на територията на 4 области – София, Благоевград, Видин, Монтана. Иззети са лаптопи, телефони, документи и др. Задържани за срок от 24 часа са 14 лица.

„През лятото на 2021г. в ГДБОП постъпиха няколко сигнали във връзка със строителството на АМ „Хемус”. Започнахме проверка по отношение на Лот 5. По него проследихме пътя на аванса отпуснат от „Автомагистрали“ ЕАД за материали и механизация. Търговското дружество е спечелило с „инхаус” процедура. Успяхме да съберем достатъчно данни за осъществени състави на няколко престъпления от НК. След акциите на нашите колеги миналата седмица, получихме сигнали, че лица, които имат отношение към престъпленията се опитват да унищожат материали по производството. Проведохме акция, при която задържахме 14 лица”, заяви директорът на ГДБОП Калин Стоянов.

 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето днес по Черноморието

Днес ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над западните райони. На…

преди 24 минути

Наближава Петковден. Един от най-важните дни в годината

На 14 октомври православната християнска църква почита преподобна Параскева или Петка Българска. Този ден обаче…

преди 15 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

13 379 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 15 часа

Във Варна хванаха шофьор под въздействието на три вида наркотици

39-годишен мъж е задържан във Варна, след като е хванат да шофира под въздействието на…

преди 15 часа

Водна стихия се вихри в Перник. Има много бедстващи автомобили

Стана ясно, че град Перник е под вода след излял се проливен дъжд в града.…

преди 16 часа

Това са вълшебните свойства на сока от кисели краставички

Киселите краставички, чушките и карфиолът често присъстват на трапезата през зимните месеци. Ако сте любител…

преди 16 часа