in

Защо изобщо да гласуваш?

4 причини да си направиш сметката и да объркаш нечии сметки.

Не харесваш никого?
Мразиш управниците?
Не те интересува кой е на власт?
Политиката е мръсна работа?

Вероятно си прав. Вярно е и че негласуването не е по-добре от гласуването.
Като неучастваш в избори, не наказваш политиците – повече си засегнат ти.

Ако не гласуваш, властта получават точно онези, които са ти противни. Те пък не харесват теб. Харесай си някого, с когото сте на едно мнение по една тема, за която ти пука. И гласувай! Дали е работата и бизнесът, природата и климатът, може би легализацията на канабиса или мерките срещу коронавируса. Все има поне нещо, което те вълнува.

Всички политици се самозабравят, дойдат ли на власт. Започват да крадат. А колкото по-дълго стоят на власт – толкова повече и толкова по-нагло крадат. Затова е по-добре да ги смениш. Най-якият шамар за един политик е да го лишиш от властта. Или пък да го оставиш, ако ти е все едно дали те лъже. Само че това пак става с твоя глас.

В България продължават да се купуват гласове на избори. Но! С един твой глас обезвреждаш един такъв купен глас. Един вид, някой иска подло да си купи власт и ти му объркваш сметките, като правиш така, че парите му отиват на вятъра. Твоят глас прецаква плановете на партиите, които подкупват избиратели.

Има и друго – всички партии и политици всъщност се съобразяват с нас, защото ги е шубе от шумно, от скандали и от масово неодобрение. Най-приятно се краде на тихо, а вдигнеш ли шум, тръгнеш ли да им търсиш сметка, за става по-неудобно да се пълнят джобове. Избереш ли политик, който те излъже – после му търсиш сметка. Така партиите няма да се отпускат.

Защо изобщо да ми пука дали някой краде? Нали не са моите пари, на държавата са…

Когато си купиш кафе или пица, ти даваш от своите пари на държавата. 20 стотинки от всеки лев напускат джоба ти и отиват в държавата. Нарича се ДДС. Държавата няма свои пари. Всичките ѝ пари са наши – от най-различни данъци.

С тях държавата плаща на учителите и полицията, строи пътища и газопроводи, прави прогнозата за времето всеки ден. И когато политиците крадат от тези пари, те ги крадат от мен и теб. Затова нерядко пътищата са скапани, токът и парното – скъпи, а пенсиите и заплатите – малки. Прогноза за времето винаги има, защото от синоптиците не можеш да откраднеш и 5 лева.

Честен и супер кратък партиен гайд за негласуващи 2021.

ГЕРБ управлява почти без прекъсване през последните 12 години. Страната е каквато е заради управлението на Бойко Борисов и неговата партия. Хващани са, че крадат от магистрали, енергетика и от какво ли още не. Но пък при тях е стабилно – нищо не се променя.
Защо да гласуваш за ГЕРБ? Ако ти харесва както е сега. Магистрали ще се откриват и ленти ще се режат.

Има такъв народ
Слави Трифонов и неговите сценаристи спечелиха предишните избори и поискаха да управляват държавата като телевизионно шоу. Беше забавно, беше скандално… но не управляваха, въпреки че много хора гласуваха да сменят Бойко със Слави.

Защо да гласуваш за ИТН? Ако искаш повече провокация в политиката и с някой като Бойко Борисов начело, те са твоите.

Демократична България
Христо Иванов иска съдът и прокуратурата да не пазят крадците. ДБ не сме ги виждали да крадат, но и като самостоятелно управляващи също никой не ги е виждал. В тяхната не много задружна коалиция има Зелена партия.
Защо да гласуваш за ДБ? Ако ти дреме за природата, правосъдието и за приемането на различните, можеш да ги избереш.

Продължаваме промяната
Тези са другите, които не искат да се краде. И Петков, и Василев не сме ги виждали на крадат, но успяхме да видим и демо версия на тяхното управление за няколко месеца – наистина служебите министри спряха няколко кранчета за източване на държавата. Петков бил канадец като министър, освен българин. Но много хора им вярват, чак Ицо Хазарта се кандидатира от тази партия.
Защо да гласуваш за ПППП? Когато ти се гласува за някого, който не се е дънил досега. И вече е показал, че може нещо.

БСП
Социалистите са партията на дядо ти и прабабати. Управлявала е 45 години като БКП. Тя продължава да е в политиката, защото именно пенсионерите упорито ѝ дават гласа си. Крадат ли? Доказано е само, че когато БСП са на власт, токът спира и хлябът свършва. Дори когато не не са в правителството, могат правят белѝ. Но в последния парламент се държаха разумно.
Защо да гласуваш за БСП? Ако „социализъм“ ти звучи добре и си убеден, че „по бай-тошово време беше по-добре“.

ДПС
ДПС беше партията на българските турци, но отдавна не е – за нея гласуват предимно турци, но облагите са за големите шефове от всички етноси. Говори се те притежават какво ли не: медии, банки, ТЕЦ-ове, съдии, прокурори. Това е партия с гарантирани 10-13%, без която никой не може да управлява вече 30 години.
Защо да гласуваш за ДПС? Ако си турчин и искаш гласуваш за своите или ако не вярваш какво се говори за Доган и Пеевски.

Изправи се БГ/Ние идваме
Протестърска партия с новите лица на „Отровното трио“ и старото на лице на Мая Манолова, някога от БСП. Почти не знае за какво са, знае се против какво са: корумпираното правосъдие и ГЕРБ.
Защо да гласуваш за ИБГНИ? Ако си ги харесваш от протестите и не ти се гласува за системна партия.

Партиен Тиндър – кой с кого матчва?

Партиите на властта от последните 15 години са ГЕРБ, БСП и ДПС.
Партиите, които не са управлявали са Демократична България, Изправи се БГ/Ние идваме, Продължаваме промяната и Има такъв народ.

Системните партии могат да съставят правителство заедно: ГЕРБ и ДПС, както и БСП с ДПС. Това се е случвало преди. ГЕРБ и БСП казват, че няма да управляват заедно.

Останалите партии могат и да се разберат помежду си да се обединят срещу системните партии от управлението. Те се кълнат, че са срещу ГЕРБ и ДПС, а повечето от тях не могат да се коалират с БСП, защото избирателите им няма как да харесат това.

Много е вероятно никоя от възможните комбинации да няма мнозинство, за да състави правителство. А правителство си трябва, защото не можем да сме през три месеца на избори. Колкото повече хора гласуват, толкова по-голям е шансът такова мнозинство да има.

Труден избор.
Но все от някъде трябва да се започне. С малко, с без очкаване, да предизвикваме промяната.

Мнозинството сме ние и докато стоим настрана, няма да се съобразяват с нас. Не струва много да си дадем гласа. Без опашки за хартиени бюлетини, с машинно гласуване – само с няколко цъкания по тъчскрийна.

Избери си човек, избери си партия и гласувай. За да може този път да се усети промяна.

ПП “Продължаваме промяната” – номер 25 в бюлетината за депутати.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/