in

Оперната прима Илина Михайлова от „Продължаваме Промяната“ – Варна: Промяната в културата започва с достойното заплащане на артистите

Трябва да се грижим за бъдещите поколения и да ги възпитаваме да уважават и ценят култура!“ Промяната в културата е въпрос на национално оцеляване.

Илина Михайлова е кандидат-депутат от листата на „Продължаваме промяната“ – Варна. Родена е в морската столица, на 41 години, отдадена съпруга, майка на две деца и… оперна прима. Тя завършва НУИ „Добри Христов“ със специалност пиано. Веднага след това постъпва в НМА „Панчо Владигеров“ с оперно пеене в класа на проф. Благовеста Карнобатлова. През 2002 г печели първи награди на националните конкурси „Светослав Обретенов“ в Провадия и „Парашкев Хаджиев“ в София. След дипломирането си продължава своето образование в Консерваторията „Джезепе Верди“ в Милано в класа по оперно пеене на Вилма Борели. В репертоара на певицата влизат ролите на Виолета Валери от „Травиата“, Лучия – Лучия ди Ламермур, Фиордилиджи от „Така правят всички“ , Церлина от „Дон Жуан“ на Моцарт, Дидона от „Дидона и Еней“ на Х. Пърсел, Мюзета от „Бохеми на Пучини, Норина от „Дон Паскуале“, Мария от „Дъщерята на полка” и Адина от “Любовен еликсир” на Доницети, Розина от “Севилският бръснар” на Росини и много др. Гостувала е като солист в оперните театри и фестивали в Сеул, Токио, Комо, Милано , Парма и др.

Щатен солист е на Варненска държавна опера и Музикален театър в град София. Най-любимото й участие до сега е в прощалния концерт с публиката на Хосе Карерас в  София и Атина. Илина Михайлова владее италиански, испански и английски.

Главната цел, която си е поставила, като кандидат-депутат от листата на „Продължаваме промяната“ – Варна, е да се бори за отделяне на 1% от републиканския бюджет за култура и изкуства. Мисията й е да популяризира и възпита сред младото поколение любов към класическата музика.

Според Илина Михайлова промяната може да се случи като:

  • Посещаването поне веднъж на срок на театър, опера и концерт стане задължително условие за всички ученици от първи до дванадесети клас. Изнесени уроци по литература и музика директно на сцената. Трябва да се грижим за бъдещата ни публика и да я възпитаваме в култура.
  • Заплащането на артистите да стане достойно. Апелира за един по-спокоен живот на артистите, носещи на раменете си културното наследство. Ниското заплащане може да доведе до това никой да не иска тези неперспективни професии и по този начин изкуството в България да умре!
  • Се установи тясно сътрудничество между Музикалните училища в страната и Министерство на културата и Министерство на образованието, както и театрите в страната, за да се осигурят студия към всички опери за младите певци. Според Илина Михайлова всеки един нов артист трябва да получи възможност да ползва такова студио за срок от две години.
  • Се провежда Общо събрание на оперните и театрални директори, където да се съгласува репертоара и една постановка да обикаля страната, но да бъде изпълнявана от местни творци. По този начин ще се избегне харченето на пари за едно и също, както и ще се даде шанс на местните артисти за изява.
  • Конкретно за град Варна оперната прима предлага да се създаде „Арт-зона“ – специално пространство, където творците да се събират, да споделят и представят изкуството си, да разменят идеи и да реализират различни проекти.

Като кандидат за народен представител от варненската листа на „Продължаваме Промяната“, оперната прима Илина Михайлова вярва, вярва че може да постигне истински качествен възход на културата в България. Тя ще работи със същия плам и страст, които влага на сцената, за превръщането на Варна в дестинация на изкуствата от световна величина.

ПП “Продължаваме промяната” – номер 25 в бюлетината за депутати.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/