Категории: Избори 2023

Проверяват за нарушения близо 1300 заявления за гласуване в подвижна секция в Шумен

Реклама

Продължава операцията срещу купуването и продаването на гласове. Целта е да се провери дали има неистински документи сред заявленията и дали подписите са на „заявителите“

Полицейски служители от областната дирекция в Шумен извършват проверка на 1279 заявления за гласуване в подвижна секция. Тя е по разпореждане на административния ръководител на Районна прокуратура – Шумен. Целта е да се установи дали има неистински документи, има ли трайно увреждане у избирателя, което не му позволява да гласува в изборно помещение и допуснати ли са нарушения от Изборния кодекс. Щателно се проверява дали положените подписи под заявленията за гласуване с подвижна избирателна кутия са на „заявителя“. Ако се установи, че не са подписани от лицата, от чието име са подадени ще им бъдат снети сведения и предприети съответните действия.

В рамките на едноседмичната специализирана полицейска операция на територията на ОДМВР-Шумен са проверени и 44 заложни къщи и дружества, които предоставят бързи кредити.

Целта на операцията – превенция и противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство. Проверени от полицейски служители са 44 места, за които има информация, че са рискови зони, или че в тях се извършва купуване или продаване на гласове. Проверени са 139 лица от активния криминален контингент и шестима, утвърдени като лидери на етнически или други общности. Извършена е проверка на 10 собственици на фирми с цел предотвратяване на корпоративен вот. По време не операцията са извършени активни мероприятия за противодействие на конвенционалната престъпност, в рамките на които са разкрити 20 престъпления. Проверени са водачите на 1231 моторни превозни средства. Издадени са 43 протокола за предупреждение.

Образувани са три досъдебни производства за престъпления по чл. 167 ал. 2 от НК. Две от тях са на територията на РУ- Каолиново, третото е на територията, обслужвана от РУ- Нови пазар. Проверките са след получени сигнали, свързани с нарушения на изборното законодателство. При последната от тях на 10 ноември в имот, обитаван от 61- годишен мъж в село Вълнари са намерени два списъка на лица. Изяснява се дали на вписаните в тях имена е предлагана имотна облага да гласуват за определена политическа партия на предстоящите парламентарни и избори за президент и вицепрезидент. Работата по трите производства продължава под надзор на компетентната прокуратура

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Как да подсилим имунната система преди зимата

Ако не, вероятно имате близки или познати, които са минали през неприятното преживяване. Трудно е…

преди 9 часа

Учените с последни новини за COVID-19

Стана ясно, че международен екип от учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS),…

преди 9 часа

Всички възрастни хора в България се готвят за голям празник

На 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. На 14 декември 1990 година Общото…

преди 9 часа

Избраха нов председател на Българския лекарски съюз

Делегатите на 77-ият редовен отчетно-изборен събор на Български лекарски съюз избраха с 252 гласа д-р…

преди 9 часа

Масови полицейски проверки по пътищата на страната

12 349 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 10 часа

Тeзи прекрасни имена празнуват имен ден в неделя

На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети Теофан и Свети Кириак. Свети…

преди 10 часа