in

Пресякоха канал за трафик на лекарства, прекурсори за наркотици

Снимка: Агенция "Митници"

Международен канал за трафик на лекарствени препарати, използвани като прекурсори за наркотици, пресякоха митнически служители

Таблетките, съдържащи псевдоефедрин, са произвеждани в Босна и Херцеговина и доставяни чрез Турция в България, а в последствие насочвани към Чехия.

По тази схема през юли у нас митнически служители задържаха 2 190 000 таблетки при две проверки – на МП Капитан Андреево и в склад в София. В единия случай лекарствата били описани в транспортните документи като витамини, а в другия случай в транзитната декларация фигурирала реалната стока, а в последствие бил направен опит тя да бъде подменена с витамини.

Констатирани са и предходни случаи, по-голямата част от които през втората половина на 2020 г., при които последваща проверка показва, че описаното в транзитните декларации се различава от представената с вносна декларация пред митническото учреждение стока.

За двата установени случая има образувани досъдебни производства, съответно под надзора на Софийска районна прокуратура за нарушение на установения ред за разтоварване на стоката при транзитен превоз по чл.242а от НК (отклонение от транзит) и под надзора на Окръжна прокуратура Хасково, като с постановление на наблюдаващия прокурор на шофьора е повдигнато обвинение по чл.242, ал.1, буква Д от НК (за контрабанда на стоки в големи размери) и му е наложена мярка забрана да напуска пределите на страната.

Извършва се вътрешна проверка, работи се и по установяването на други съучастници, а събраните данни ще бъдат докладвани на прокуратурата.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.