in

След тест на ракета: Напрежение между САЩ и Русия заради сигурността в Космоса

Кадър: БНТ

Тества ли Русия противоспътниково оръжие?

Съединените щати обвиниха Русия, че застрашава сигурността на Международната космическа станция.

Москва тества ракета, която разби руски сателит. Отломките от него принудиха екипажа на станцията да се прибере в специална капсула. В момента на борда има седем астронавти – четирима американци, германец и двама руснаци, предава БНТ.

По думите на говорителя на държавния департамент на САЩ Нед Прайс след използването на противоспътниковото оръжие са се оформили около 1500 проследими парчета, и още хиляди по-малки, които застрашават „интересите на всички нации“.

„Тестът значително ще увеличи риска за астронавтите и космонавтите на Международната космическа станция, както и на всички полети в Космоса. Опасното и безотговорно поведение на Русия застраши дългосрочната стабилност на открития Космос, и ясно показа, че руските твърдения, че се противопоставя на въоръжаването в Космоса са неискрени и лицемерни. Съединените щати ще работят със съюзниците и партньорите си, за да отговорят на това безотговорно действие на Русия“, заяви Прайс.

В Туитър руската космическа агенция „Роскосмос“ омаловажи случилото се. В поста се подчертава, че траекторията на обекта, който е принудил астронавтите да се приберат, вече е променена, и станцията е в безопасност:

„Екипажът на Международната космическа станция изпълнява задачите си, съгласно програмата на полета. Орбитата на обекта, заради който днес екипажът беше принуден да се оттегли в космическите кораби – съгласно предварително разписаните процедури, се отдалечи от орбитата на Международната космическа станция. Станцията се намира в „зелена зона“.

По публикацията работи Снежина Раева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/