Иля от Варна случайно видяла своя рокля в „Сексът и градът“

Реклама

Дизайнерката е българската след в хитовия американски сериал

Илиана Рикетс е българската следа в сериала „Сексът и градът“. Нейно дело е асиметричната грахово зелена рокля на героинята на Синтия Никсън (адвокат Миранда Хобс) в 83 епизод от популярната поредица.

„През 2002 г. отворих собствен бизнес с дизайнерския бранд „Ilya“. Така ме наричаха в семейството ми от малка – Иля. Правех колекции и ги продавах в бутици. Тази рокля беше от една лятна колекция, която стилистката на „Сексът и градът“ е купила в модния център „Henri Bendel“ в Ню Йорк. Разбрах за това случайно, късно през нощта, точно на Нова година, след празненствата. Не можех да заспя, гледах телевизия, превъртах каналите и попаднах на „Сексът и градът“. Почти се бях унесла в сън, когато видях нещо много познато и бързо се разсъних – моята рокля. Така разбрах, че са я използвали в епизода. После я включиха и в книгата за сериала „Сексът и градът“, споделя сънародничката ни в рубриката „Български истории“ по BG VOICE.

Илиана е родена във Варна. Увлича се по мода още в шести клас, предава БТА.

„Нямах никаква представа що е то дизайнер. Но си уших дреха. Единственото ми желание беше да бъда различна от другите“, спомня си Илиана.

Тогава нямало достатъчно платове, затова под ножицата й „падат жертва“ всякакви материали в дома й – пердета, дантелени и платнени покривки, ковьорчета на баба й, стари дрехи – всичко, което може да заживее нов живот като дреха.

„Прекрасните ми родители не само не ми се караха за нарязаните пердета, но и ме окуражаваха да продължа да експериментирам“, казва Илиана и допълва: „Да правиш нещо с ръцете си беше семейна черта.“

Родителите й Гинка и Върбан Кръстеви са спортисти, състезатели по гребане. Майка й шие и плете, свири на цигулка. Баща й има работилница, където майстори ножове, изработва макети – за удоволствие. Брат й Милен също шие и е известен творец на кожени уникати в Съединените Щати.

Самата Илиана заминава за Америка през 1996 година. Майка й си продава Вартбурга, за да й купи билет за самолета. Пристига с малко пари и първоначално пробва да рисува портрети на плажа. После си спомня как на „Златни пясъци“, заедно с приятелки правят плитки на чужденците с разноцветни конци. С 30-те долара, които има, си купува конци и започва да прави плитки на туристите на брега на океана. Изкарва по 100 долара на ден.

През 1996 г. записва магистратура в Academy of Art University в Сан Франциско, а днес е директор там. Тя е сред първите преподаватели, които се включват в създадения през 2000 г. онлайн департамент по моден дизайн в академията.

Фамилията Рикетс е от съпруга й, американец. Среща го в Сан Франциско, между тях пламва любов и се женят. Имат син Алек на 16 години и дъщеря Калина на 12. Семейството живее в къща с изглед към океана, Иля е влюбена в красивия Сан Франциско – град на музеите и високите технологии, и в природата – с планини наоколо и много зеленина целогодишно.

„Имам желание да се задържам за по-дълго в България, да направя още креативни неща, които раждат моята фантазия и моите ръце“, казва дамата, прославила българския моден дизайн по света.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Операция на ГДБОП: Разкриха бандити, ощетили републиканския бюджет с 8 000 000 лв.

От пресцентъра на МВР съобщават за медия "Нова Варна", че пет души са били арестувани…

преди 19 минути

Заснеха пеликан да пресича по пешеходна пътека в София

Пеликан, пресичащ по пешеходна пътека, изненада жители на София. Птицата е заснета на бул. "Симеоновско…

преди 26 минути

Важно за Варна: До броени дни започва ремонт на пътя през местност „Боровец“

На 30 септември (понеделник) започва текущ ремонт на пътя през местност "Боровец", научи медия "Нова…

преди 44 минути

Учени откриха нов вид „акула призрак“

Новозеландски учени са открили нов вид "акула призрак" във водите на Нова Зеландия. Това е…

преди 54 минути

Варненска атлетка записа името си в историята

Варненката Милена Добрева успя да завърши успешно най-трудния по рода си световен шампионат по триатлон.…

преди един час

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов: Обединението в ляво е ключът към промяната на България

Това, че утвърдените лидери отстъпиха крачка назад и дадоха път на младите беше “магията” на…

преди един час