Категории: България

МОН: Има тестове за всички ученици за понеделник

Реклама

Идният понеделник, на 6-ти декември, всички ученици ще бъдат в класните стаи. Има обаче няколко условия, за да се случи това.

Във всички общини със заболеваемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите – два пъти седмично. 

Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. 

Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните декларации за съгласие.

Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване. 

Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50% ученици, които се тестват или имат зелен сертификат. Предпоставка за възстановяване на присъствените занятия е също готовността на отделните училища да организират нормален учебен процес, спазвайки изискванията за тестване или зелен сертификат. 

С последните доставки от снощи и днес тестове вече са осигурени за всички ученици от I до XII клас за изследването на 6 декември т.г. Последните необходими количества се разпределят по училищата днес.

Също от 6 декември т.г. вече са разрешени присъствените занятия в Центровете за подкрепа на личностното развитие и в Националния дворец на децата, ако са спазени противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. Това са изискванията за не повече от пет човека в помещение, физическа дистанция от 1,5 метра и носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.    

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

НИМХ обяви какво ще бъде времето по Черноморието в петък

Днес (27 септември, петък) времето ще бъде предимно слънчево по Черноморието, прогнозират от НИМХ. Според…

преди 11 минути

Прие се важна декларация от НС на България за Република Северна Македония, с вносител „Възраждане“

От пресцентъра на "Възраждане" съобщават, че заради провокации и обиди от страна на управляващите в…

преди 14 часа

Налагат наказание на пенсионер във Варна: Убил малки котета на улицата

От Районен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че е наложено наказание на…

преди 15 часа

Във Варна наказват мъж, ограбил жена: Взел ѝ айфона

Съдът във Варна е наложил наказание на 49-годишен, извършил грабеж на мобилен телефон. Това съобщават…

преди 15 часа

Стана ясно кои са съпрузите, пометени от микробус в Бургас

Припомняме, че страшна трагедия се случи рано сутринта днес в Бургас. Мъж и жена бяха…

преди 15 часа

„Алфа рисърч“ прогнозира кои партии ще влязат в 51-ото НС

Според изследване на "Алфа рисърч", седем партии ще влязат в парламента, като и двете ДПС…

преди 15 часа